Само в Lupa.bg: Три лобита в БСП на нож за листите на вота

Редовата членска маса още не се е отказала от Нинова, битките тепърва предстоят

Политика
12:10 - 13 Август 2024
3977
Само в Lupa.bg: Три лобита в БСП на нож за листите на вота

Ако предизборната ситуация в ДПС е сложна – заради противоборството между двете фракции на Пеевски и Доган, то в БСП направо са зациклили на параграф 22. Защото не две, а цели три лобита водят титанична битка за предстоящите депутатски листи, научи Lupa.bg от свои хора на „Позитано” 20.

Привържениците на Корнелия Нинова, опонентите й и хората около Атанас Зафиров и Борислав Гуцанов вече са в яростна надпревара кой ще завладее повече челни места и чий хора ще попаднат на избираеми места в листите.

По информация на Lupa.bg анти-корнелианците и групата на Зафиров и Гуцанов държат около 120 души в Националния съвет на партията, а привържениците на Нинова наброяват между 40 и 60 души.

„Корнелия губи позиции, но редовата членска маса още не се е отказала от нея – хората се чудят какво става. И все още я подкрепят”, обясниха бесепари. Точно на това разчитала Нинова и кръгът около нея – Георги Свиленски, Вяра Емилова, Иван Ченчев, Крум Дончев.

Сегашното временно ръководство на БСП пък се надявало на това да направи широка коалиция и така да върне доверието в столетницата. Като междувременно затвърди собствените си позиции. Тяхната визия за развитието на партията на моменти се припокривала с вижданията на анти-корнелианците, но не съвсем. Последните, сред които Кирил Добрев, Калоян Паргов, Георги Пирински, приветствали идеята „да се изчегърта Нинова от БСП”. Но имали и не малко разминавания с временната двойка, начело на БСП в момента.

Всичко това превръща предизборната игра вътре в БСП в непредсказуем двубой. Ефектите от въпросното ообединение вляво също са напълно неясни. "Защо не питаха структурите за „обединението“ с хора, работили срещу БСП? Нали са „обединители“ – защо гонят, разделят и изключват?", попита днес Иван Ченчев. Той е категоричен, че "социалистите няма да простят на шепа предатели, тръгнали да търгуват БСП за себе си". 

"Ако временното ръководство твърди, че структурите са в насипно състояние, първата оставка след изборите трябваше да е на Борислав Гуцанов. А също и на международния секретар Вигенин, който критикува сега, че трябвало да имаме добри отношения с ПЕС. Нали той водеше международната политика?! А Зафиров с коалиционната политика? Сега той не критикува ли себе си, след като казва, че уж правел голямо ляво обединение, а всъщност той беше секретар и заместник-председател на партията по коалиционната политика. Това е нонсенс и пълен абсурд", разсъждава още Ченчев.