Само в Lupa.bg: Украинското нашествие у нас промени имотния пазар

Новини
15:00 - 22 Март 2022
13096
Само в Lupa.bg: Украинското нашествие у нас промени имотния пазар

Имотният пазар в Бургас и околията полудя и причина за това е войната в Украйна. Хиляди бежанци навлязоха на територията на България и търсят местенце къде да се подслонят, бягайки от агресията на Путин, научи Lupa.bg. Голяма част от украинците предпочитат морските ни курорти по две причини - едната е задаващите се топли месеци и те ще могат да се насладят на слънчеви лъчи и море, а другата - ще имат възможност да бъдат близко до своята родина и да се върнат бързо, когато кошмарът приключи. Разбира се, ако има къде да се приберат, ако домовете им не са разрушени от бомбардировките.

Оказа се, че по морската ни шир има голям недостиг на жилища под наем, тъй като бягащите от войната търсят квартири. Масово хората са се насочили към хубавите квартали на Бургас - центъра и ж.к. "Лазур", който е със статута на столичния "Лозенец".

Голяма част от бежанците, които само на книга имат такъв статут, вече търсят и жилища, които да закупят, тъй като техните домове са се превърнали в руини. Украинци, нахлуващи у нас с баровски коли, имат доста пари в брой, както и в банкови сметки, които искат да инвестират в имоти у нас, тъй като не се знае колко време ще са в изгнание.

Турболентността на имотния пазар в Бургаско е започнала след военната операция в Украйна, а войната и последвалата бежанска вълна е довела до промени в пазара, които са невиждани през последното десетилетие, твърдят запознати.

Очаквано, най-голяма е промяната при наемите. Оказва се, че в момента е по-рентабилно да се вземе ипотечен кредит и той да се изплаща, отколкото да се търси квартира под наем.

Украински семейства в момента търсят жилища под наем, но краткосрочно. Цената обаче е много завишена. Това се дължи именно на кратките срокове, за които се търсят имоти. На определени места цените са завишени двойно, че дори тройно. След като в момента все още не е сезонът, хората предпочитат да ударят кьоравото и да вземат повечко пари преди да започне лятото. Разбира се, всеки собственик на имот търси дългосрочен наем и сериозен наемател, но това не им пречи да завишат цените и пазарът наистина да полудее.

Любопитно е, че повечето украинци смятат, че войната и кризата там ще приключат до няколко месеца. Но се среща и друг проблем - голяма част от имотите, които се отдават под наем в момента ат различни агенции, са... собственост на руснаци - такива са примерите с Поморие, Несебър, Слънчев бряг и бургаския квартал "Сарафово".

От две години, от когато стартира истерията и пандемията с COVID-19, тенденцията е хората от Русия да продават масово своите закупени край морето жилища.

Задаващата се инфлация, която стартира още миналата година и лесният достъп до кредити, които банките раздават под път и над път, провокира хората да инвестират спестяванията си в недвижими имоти. Това от своя страна води до ръст в цените за покупко-продажбите. Така спрямо миналата година ръстът вече е между 25 и 30%, някъде дори и повече. Ситуацията се обърна на 180 градуса – наемите станаха много по-високи от месечните вноски по жилищен кредит. В момента за краткосрочен наем в сегашното състояние на пазара, цената стартира от 1000 лв. на месец, която се смята за добра.

Мнозина отчитат, че постоянно покачващата се инфлация, която стартира още преди войната в Украйна, започна заедно с повишаването на цените на строителните материали, което от своя страна доведе до ръст в цените на пазара. Търсенето превишава предлагането.

Не случайно и в хубавите части на Бургас цените на квадрат вървят в момента от порядъка на 1400-1500 евро за готови жилища.