Само в Lupa.bg: В София кърлежите задминават мравките, пръскано ли е?

Новини
22:00 - 02 Юни 2022
16711
Само в Lupa.bg: В София кърлежите задминават мравките, пръскано ли е?

В столицата гъмжи от кърлежи и софиянци вече не смеят да си изкарат кучетата. При всяка разходка домашните любимци се прибирали минимум с един кърлеж, разказва пред Lupa.bg жителка на квартал "Надежда".

"Вече се специализирахме как да ги вадим, мажем с олио и обратно на часовниковата стрелка", разказва Даниела Добрева. Тя се съмнява, че тази година в най-големият ни град е пръскано срещу кръвожданите гадини. 

Когато ГЕРБ бяха на власт, кърлежи почти нямаше, сега те били едва ли не повече от мравките. Столичани се чудят дали е пръскано, дали са присвоени парите за борба срещу кърлежите или просто Фандъкова саботира новата власт?

Кърлежите пренасят болестотворни микроорганизми!

Основна роля имат пасбищните кърлежи. Заразяването на човек става чрез ухапване от инфектиран кърлеж, по рядко чрез смачкване с пръсти и попадане на съдържимото на кърлежа през конюнктивата. За предаване на инфекцията са необходими средно 1-2 дни, поради което ранното сваляне на запития кърлеж е най-добрата профилактика. Възможно е заразяването да стане само часове след запиването на кърлежа.

Поведение след ухапване от кърлеж:
        

1. Правилно отстраняване на запития кърлеж
        Кърлежът трябва да се отстрани бързо, но много внимателно. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко запилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без обаче да се върти и извива. Много широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е абсолютно погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургическо отстраняване.
        Неправилно е и мазането на мястото на запития кърлеж с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава шансовете за предаване на евентуална зараза.
        По същия начин трябва да се отстраняват и кърлежите от домашните любимци.
        2. Насочване за хирургично сваляне при дълбоко впит кърлеж или когато при вадене на кърлежа в кожата са останали части от него
        Понякога при изтеглянето кърлежът се скъсва и в кожата остава устния му апарат. Това увеличава шанса за предаване на инфекцията, затова останалата от кърлежа част трябва да се отстрани хирургически.
        3. Щателна дезинфекция на кожата след сваляне на кърлежа - с йод, спирт или одеколон.
        4. При възможност сваления кърлеж се поставя в шишенце и се носи за изследване. В противен случай се унищожава чрез поставяне в спирт. Много хора размачкват свалените кърлежи от животните, при което пръски от съдържимото попадат в очите и човек се разболява без да е ухапан.
        5. Съвети за проследяване в продължение на 30 дни относно:
        - Локални прояви - на мястото на ухапването - зачервяване, оток, болка.
        - Общи прояви - температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото. За временно пребиваващите или живеещите в ендемични за Кримско-Конго хеморагичната треска райони - прояви на кървене от венците, хеморагични петна по кожата.