Само в Lupa.bg: Ваксината срещу COVID-19 пали нова Студена война

Свят
14:15 - 12 Август 2020
8769
Само в Lupa.bg: Ваксината срещу COVID-19 пали нова Студена война

Ваксината срещу COVID-19, за която се борят над 30 държави, е на път да разпали нова Студена война. Само 24 часа, след като лично руският президент Владимир Путин обяви, че страната му е готова с напълно безопасна инжекция срещу болестта, отнела живота на над 750 000 души по света само за 8 месеца, Западът се надигна на бунт и остро размаха пръст срещу Москва. Но въпросът не опира просто до "Как си позволява Русия да е първа във ваксината?". Престижни научни издания разкритикуваха властите в Кремъл заради прибързаното решение с пускането на дозите в масовост още тази есен, преди да са приключили всички фази от разработката й, доказващи и ефекта й, и безопасността й. Lupa.bg тръгна по дирите на изследванията, проведени досега. 

Според експерти у нас е възможно руснаците просто да са форсирали използването й, защото са убедени в напълно сигурното й използване и без края на фазите. Според мнозина западни специалисти, начело с британците и американците от Инфекциозните институти, това е меко казано, безотговорно решение. Трета фаза на "Спутник", както нарекоха народняшки московските учени Гам-КОВИД-Вак, трябва да започне след 15 август. На Голяма Богородица излизат резултатите от втора фаза, която изследва към момента 76 доброволци. Изследването обаче не е двойно рандомизирано, какъвто протокол следват в момента и разработчиците от Оксфорд, от китайската КанСино, както и от Общия европейски фонд с техните варианти на ваксина.

Тук няма да споменаваме концепцията на Модерна, защото тя се базира на съвършено различна технология, която, в случай, че успее, вероятно ще даде ключ към разработването и на други ваксини за изключително редки вируси, както прогнозират учените. Основата, върху която и Русия "пуска" инжекцията, и останалите страни се борят за успех, се състои върху аденовирус, а не върху самия коронавирус, който най-общо трябва да създаде антитела за борба с COVID-19. Но без двойна рандомизация (изследване на доброволците и с плацебо инжекция, и с реална ваксина), резултатите са спорни. 

Тези 76 души, разпределени в 2 две паралелни изследвания, до момента са получили два броя боцвания, като след това са изпратени за "среща" с коронавируса от първо лице, а междувременно непрекъснато попълват протоколи и въпросници за страничните ефекти. До момента официалните власти съобщават само за главоболие, лек фебрилитет (до 38 градуса) и зачервяване на кожата край мястото на инжекцията. Спорен обаче остава моментът дали това ще се окажат окончателните данни за нежелани реакции. Докато не мине и трета фаза, Европейският съюз няма как да се ангажира с постъпки към закупуването й. Поръчките за последните 24 часа към Москва са от над 20 държави, основно трайни партньори на Русия. 

Ето и част от критериите, по които са набрани 76-те доброволци за "Спутник": 

- Мъже и жени между 18 и 60 г., с нормално телосложение, несрещали SARS-CoV-2, отрицателни резултати за ХИВ, сифилис, хепатити, непиещи алкохол, без изменения в храносмилателната система, бъбреците, черния дроб, кръвоносната система и кръвта, без имунни или ендокринни заболявания, както и които не са приемали имуномодулатори или супресанти 6 месеца преди старта на изследванията, с пулс между 60 и 100 удара в минута, без данни за алергии. Освен това те не трябва да са пушили по повече от 10 цигари на ден и да са пили не повече от 20 грама твърд алкохол дневно/не повече от 5 дни в седмицата. 

Какво казват западните специалисти и защо се бунтуват? 

"От съобщенията на Москва всъщност разбираме, че руснаците пропускат много важни стъпки и мерки, което тревожи изключително нас, изследователите на ваксини. Ако нещо се обърка при тях, е твърде вероятно да се компрометира глобално целият процес", твърди пред сп. "Нейчър" Питър Хотез от Медицинския университет в Тексас.

"Това е безразсъдно и глупаво решение. Масовата ваксинация с неправилно тествана ваксина е крайно неетично решение. Какъвто и да е проблем с руската ваксина може да се превърне в катастрофа не само за здравната система, но и да обезсърчи цялата нация по отношение на ваксините", пък предупреждава Франсоа Балу - генетик от Университета в Лондон. 

Здравният министър на Русия Михаил Мурашко обаче е категоричен: "Започваме - първо с учителите". 

Според Хотез "Спутник" ще предизвика добър имунен отговор срещу вируса, причиняващ COVID-19, но трудностите идват от контрола на качеството. "Така и не успявам да открия протокол за трета фаза", притеснява се и имунологът проф. Дани Олтман от Кралския колеж в Лондон, като се надява все пак да се следят изкъсо имунните отговори на доброволците. Олтман твърди, че може да се очаква реакция като при астма, което е било и основният проблем във фаза 3 от разработването на ваксина срещу братовчеда на COVID-19 - ТОРС. 

Самата шефка на Асоциацията на организациите, занимаващи се с клинични проучвания в Русия - Светлана Завидова много внимателно следи информацията около ваксината и също е на мнение, че без приключена фаза 3, не може да се говори за масова имунизация. 

"Не знам какво е замислила Русия, но със сигурност не бих си сложил ваксина, която не е минала всички изпитания", категоричен е и вирусологът Флоран Крамър от Маунт Синай. 

Русия, очаквано, отговаря остро на всички критики със завидно самочувствие и готовност да приложи разработката есента върху хиляди души. От Гамалея са убедени: "Всичко е наред, няма опасност за никого", а медиите на Изток вече излязоха със заглавия, че в Европа и САЩ просто завиждат за грандиозния успех само 7 месеца след "стъпването" на вируса официално на необятната руска земя.