Само в Lupa.bg: Васил Миков имал глаукома, развел се наскоро

Ексклузивно
15:30 - 05 Септември 2019
10478
Само в Lupa.bg: Васил Миков имал глаукома, развел се наскоро

Самоубилият се прокурор Васил Миков е имал заболяване на очите - глаукома и не е страдал от други болежки, разкриха пред Lupa.bg негови колеги, които се чудят защо е решил да сложи край на живота си. Наскоро обвинителят се развел и не е изключено именно тази драма да е подтикнала магистрата към тежкото решение. 

"Винаги, когато го виждахме, беше весел, с нищо не показваше, че може да се стигне до подобно нещо. Той обичаше да си тананика руски песни, като много често ни караше да познаем коя е песента", обясни пред Lupa.bg негова колежка от държавното обвинение. 

Глаукомата не пречила по никакъв начин на работата му, категорични са познатите на Васил Миков. 

"Прокурорът не общуваше с много хора, имаше кръг от приятели, на които споделяше всичко и можеше да разчита на тях, пълни глупости са писанията, че е бил затворен човек. Напротив, обичаше много да общува, беше пълен професионалист в работата", казаха пред Lupa.bg колегите му. 

Lupa.bg научи още, че до този момент криминалистите нямат никакви съмнения, че става дума за самоубийство. Той е намерен от дъщеря си, която също няма представа защо родителят й е взел това тежко решение. Щерка му изпаднала в истерия, необходими били часове на разследващите, за да я успокоят и разпитат.

Васил Миков е бивш апелативен прокурор на Варна. Преди години юристът се разбунтува срещу главния прокурор Никола Филчев, след което бе изпратен на "заточение" в Кърджали.

През 1998/1999 г. на два пъти беше кандидат за обвинител №1 след Иван Татарчев, но не успя да мине през ситото на Висшия съдебен съвет. Веднъж беше пренебрегнат заради тогавашния шеф на спецследствието Бойко Рашков (чийто указ за назначаване не беше подписан от държавния глава), а втория път заради бившия заместник-министър на правосъдието Никола Филчев, след което той го изпрати в Кърджали.