Само в Lupa.bg: Видински полицаи ограбиха близък на Земунския клан

Благой Чакъров - Чакъра олекнал с 15 бона, 7 000 евро и 150 грама злато

Новини
15:10 - 24 Ноември 2023
12630
Само в Lupa.bg: Видински полицаи ограбиха близък на Земунския клан

Бившият затворник от Видин Благой Чакъров, известен като Чакъра, се оплака пред Lupa.bg, че ченгета са го ограбили. Видинските поллицаи му отнели 15 000 лева, 7 000 евро и 150 грама злато при обиск на къща на жена му Елизабет, твърди крими фигурата. Пред медията ни Чакъра разказва, че в протокола за обиска, служителите на МВР написали, че не са намерили нищо. 

В момента известният видински бандит си търси правата чрез адвокат. Той разказва пред Lupa.bg, че ченгетата получили информация, че той разполага с солидна сума пари. Те причакват джипа му, в който се возила и 32-годишната съпруга Елизабет и негов приятел с прякор Иво Каратиста. В колата им подхвърлят 350 грама амфетамин.

След това нахлуват през нощта на обиск в къща на жена му, където живее 83-годишна баба. Оказва се, че обискът е незаконен, защото полицаите нямат разрешително от съдия, което те получават едва на следващия ден. Също така нахлуването в къщата става в часово време, в което криминалистите по закон нямат право да щурмуват частен имот. 

Чакъра твърди, че органите на реда прибрали 15 бона, 7 000 евро и 150 грама злато, като в протокола на обиска пишело, че не са открили нищо. 

Прокуратурата прекратява разследването, като твърди, че няма данни за отнети ценности, но Благой Чакъров и адвоката му са категорични, че ще се борят да докажат истината докрай. 

Ето официалната информация на полицията за акцията:

При специализираната операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотици са задържани трима души, единият от които е 46-годишен от София, осъждан за убийство.

Акцията е проведена на 3 юли, в нея е участвал и сектор “Кобри” при СДВР. Униформените проследили “мерцедес”, който спират в района на “Петрохан”. В колата освен шофьора били мъж на 37 години и жена на 32.

При претърсване в колата е открит плик с 305 грама бяло прахообразно вещество, дало характерната реакция за амфетамин при извършения полеви тест. Тримата са задържани с полицейска заповед до 24 часа. Материалите са докладвани на прокуратурата и работата по случая продължава.

Чакъра излежаваше дългогодишна присъда за убийство. Смяташе се за приближен до легендарния Земунски клан, но впоследствие разваля отношенията си с хората от сръбската групировка.

Последно Чакъров лежеше в затвора в "Кремиковци". Там той се ползваше с най-големи привилегии. Работеше на служебния паркинг на администрацията, като отговаряше за пропусквателния режим на паркинга и вдигаше бариерата на КПП-то на затворническото общежитие.

 Кой е Чакъра

На 26 май 2005 година е разстрелян Иван Иванов, шофьор в една от най-големите петролни компании в страната. На местопрестъплението е присъствал още един човек – близкият приятел на Чакъра - Слав Каменов, който се превръща в прокурорски свидетел.

Името на Чакъра се спряга като един от наркобосовете, който контролира трафика на хероин от Турция за Западна Европа. 

Звездата на Благой Чакъров изгрява още в гимназията. Майка му е родом от видинското село Раброво, а баща му от Кърджали. Чакъра е роден в Кърджали, завършва спортното училище в града с профил кану каяк. Младата надежда в спорта се запознава с Иво Карамански. Соченият за Кръстник на българската мафия върти ресторант срещу блока, в който живее Чакъра.

Самият Карамански също е каякар. Чакъра се сприятелява със сина на Мишо Царя Манол по прякор Монката. След раздялата между майка му и баща му, започва видинския период от живота на Чакъра.

15 август 1999 г. В квартал Аспарухово във Варна е отседнал норвежецът Ааре Солнхейм. 22-годишният по това време Благой Чакъров е в града заедно със своя познат Константин Друмев. Двамата завързали разговор с норвежеца и му предложили като проститутка Димитринка Кънева. Тя сипва в питието му "Паркизан" и когато норвежеца заспива тримата му вземат пари диаманти и дрехи на обща стойност 18 хил. лв.

26 януари 2001 г. При проверка на автомобила на Благой Чакъров са открити 76 фалшиви банкноти по 20 лв. В обвинителния акт четири години по-късно е записано, че Чакъра е искал от свои хора да ги пласират по магазините във Видин. От този момент Чакъра започва да завладява териториите на местните бандити.

Опитва се да влезе в бизнеса с трафик на наркотици и контрабандата на цигари.

Тъй като родното село на майка му е на границата, той има контакти със сърби. Животът го среща и с представители на легендарния Земунски клан. Сръбските бандити от лъскавия квартал Земун станаха световно известни, след като организираха покушението срещу сръбският премиер Зоран Джинджич през 2003 г.

Интересите на Земунския клан в подземния свят се разпростират в почти всички сфери. Държат и канала за трафик на хероин през българо-сръбската граница.

Чакъра разказва, че през октомври 2012 г. в Аликанте в съседен на бившата му съпруга имот е арестувана жената на Лука Бойович - Барбара, неговият брат Никола и още 20 души от Земунския клан. Няколко месеца по-късно Никола е разстрелян в Белград. Лука Бойович в момента се счита за глава на Земунския клан.

След покушението на плевенския съдия започва специализирана операция по задържането на групата около Благой Чакъров - Чакъра. Финалът на престъпната кариера идва когато е разстрелян шофьор на една от най-големите петролни фирми. Чакъра вече 10 г. твърди, че е осъден несправедливо и обвинява местни прокурори и полицаи че са го нагласили.