Само в Lupa.bg: Вот през март срива избирателната активност до 3 милиона

Политика
15:30 - 07 Декември 2020
3231
Само в Lupa.bg: Вот през март срива избирателната активност до 3 милиона

Новината, че президентът Румен Радев вече е определил, макар и неофициално с указ, датата за предстоящия парламентарен вот - на 28 март 2021 г., предизвика вълна от полярни мнения в социалните мрежи и сред политиците. Оказва се, че десните, които бяха сред най-върлите противници на настоящето управление и организираха част от протестните действия в последните месеци в лицето на флагманите от "Да, България", са твърдо против тази дата за парламентарните избори. А причината според тях е нестихващата зараза с коронавируса, която праща ежедневно хиляди в карантина, а стотици - в болниците. 

Според представители на партията на Христо Иванов без въвеждането на дистанционно/електронно гласуване, парламентарните избори ще се превърнат в истински провал заради ниска избирателна активност. И прогнозират дори, че броят на имащите право да пуснат бюлетина за новия парламент може да се срине под 3 милиона души. За сравнение, на последния вот, през 2017 г., пак в края на март, гласувалите бяха над 54 на сто, или 6,3 милиона души. 

Справка на Lupa.bg показва, че при запазване на тенденциите в епидемичната обстановка, поне 60 000 ще бъдат в карантина за вота догодина, които няма да могат да се възползват от т.нар. мобилни урни с предварителна заявка, защото не са регистрирани като пациенти с двигателни затруднения и нужда от чужда помощ по ТЕЛК. От друга страна, е възможно да се стигне до недостиг на урни по болниците, които и без това по принцип не се разполагат навсякъде. Секциите според експерти в лечебните заведения ще трябва да се утроят, а доброволци за влизане в коронавирусните отделения за събиране на гласове от болни членове на секционни комисии няма да се намерят. 

В същото време от левицата и от гражданската платформа на Мая Манолова настояват за максимално скорошно провеждане на вота, за да не се удължава изкуствено мандатът на кабинета "Борисов-3". Не е ясно обаче как ще се организира процесът с машините, отново предвид епидемиологичната обстановка и повишения риск от зараза. Математици вече изчислиха, че самото гласуване може много да се забави, ако се наложи здравна заповед за дезинфекция на уредите след всеки натиснат бутон от избирателя.