Само в Lupa.bg: Враг на Ердоган публикувал картата с орязана България

Крими
17:00 - 17 Октомври 2019
7244
Само в Lupa.bg: Враг на Ердоган публикувал картата с орязана България

Едва ли е фалшив профилът на турския министър на отбраната Хулуси Акар, в който бе публикувана карта на страната му, включваща част от териотрията на България. Ако профилът не е действителен, би трябвало да има опровержение, а такова до момента няма. Това коментира пред Lupa.bg тюркологът Емилия Славкова.

Емилия Славкова

Експертът припомни, че само преди 3 години бившият външен министър Мевлют Чавушоглу публикува в социалната мрежа подобна карта. Тогава също се заговори за фалшив профил, но Чевашоглу официално не отрече, че е постнал географското изображение.

Картата в профила на министър Акар

Славкова поясни, че Хулуси Акар е един от превратаджиите срещу Ердоган, които опитаха да го свалят от власт на 15 юли 2016 г. Като началник на турския Генерален щаб бе арестуван по време на преврата, но впоследствие помилван. След положена клетва за вярност към Ердоган бе произведен в министър на отбраната.

През 2016 г. Ердоган неофициално предяви претенции към Кърджали и Варна. Реджеп Тайип явно не знае или е забравил, че Одрин дълго време е български град, преди да стане турски.

„Турция постоянно се опитва да формулира на държавно равнище у нас понятието национално малцинство, и то - турско национално малцинство. Българската държава в нито един вътрешен или международен документ в своята история не е регистрирала такова понятие. И по силата на такава формулировка никой субект на международните отношения не може да  има претенции към наши територии или население.

А и след толкова многократни изселвания на стотици хиляди тюркоезични български граждани в Турция можем ли да говорим за части от турска нация, останали в „наследство” от османското владичество?! Още повече, че когато се създава независимото Царство България, не съществува турска национална държава, както и не съществува турска нация в чисто научен смисъл, тя едва тогава е започнала да се формира”, обясни тюркологът.

По думите на Славкова турският президент използва всеки удобен случай, за да реализира имперските си амбиции. Под мнимото наименование на военната операция "Извор на мир" Реджеп Ердоган търси реваншизъм в Близкия Изток и на Балканите и демонстрира непреодолимия стремеж турската управляваща върхушка да се затвърди като силов господстващ регионален фактор. Това прави, като демонстрира непреодолимия й настъпателен стремеж за превръщане в глобална сила.

Междувременно стана ясно, че министърът на външните работи Екатерина Захариева е разпоредила незабавно зам.-министър Петко Дойков да се свърже с турския посланик Хасан Улусой по повод скандала. Публикацията е била докладвана на министър Захариева в ранния следобед в сряда. Посланикът на Анкара направил проверка и потвърдил пред българските власти, че този профил няма нищо общо с министър Акар. Предполага се, че профилът се поддържа от група хора.

„Във връзка с публикации в български медии за карта на Република Турция, обхващаща територии и от Република България, поместена във фейсбук профил, свързан с Хулуси Акар, министър на националната отбрана на Турция, МВнР информира, че още в сряда в ранния следобед публикацията бе докладвана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя се разпореди незабавно зам.-министър Петко Дойков да се свърже с турския посланик Хасан Улусой”, се казва в съобщение на Външно министерство.

Посланик Улусой обеща да предостави допълнителна информация, след като турската страна направи допълнителни проверки.