Само в Lupa.bg: Янаки Стоилов става конституционен съдия след служебното правителство

Ексклузивно
18:45 - 20 Юли 2021
6845
Само в Lupa.bg: Янаки Стоилов става конституционен съдия след служебното правителство

Правосъдният министър в служебното правителство Янаки Стоилов има осигурено място в Конституционния съд след края на дейността му в изпълнителната власт, научи ексклузивно Lupa.bg. По наша информация той и избраната от него администрация във ведомството е в изключително близки отношения с президента Румен Радев. Тъкмо държавният глава ще предложи конституционалиста при обмяната на съдиите по закон (на всеки 3 години) от своята квота тази есен, разкриха отлично информирани източници. 

Кредитът на доверие, който главнокомандващ и министър имали помежду си, към момента бил изключително висок. А това гарантирало скоростно издигане за Стоилов в идните месеци, вместо завръщането му в централата на БСП.

На "Позитано" 20 още в началото на годината се заговори, че в случай, че Столетницата не подкрепи безусловно и без колебания двойката Румен Радев-Илияна Йотова за втори мандат начело на президентството, шефката на сградата Корнелия Нинова щяла да подготви нов тандем за "Дондуков" 2. Тогава се завъртя и името на проф. Стоилов. 

По наша информация обаче той всъщност нямал никакво намерение да влиза в подобна роля и всъщност голямото му желание след като изпълнел поверените му задачи като служебен министър, било да продължи с преподавателската си дейност и конституционните въпроси.

Проф. Стоилов е един от авторите на основния закон в последната му редакция след промените и неведнъж, дори не като съдия в КС, е давал свои становища кога и по какви въпроси може да се сезира висшата институция, особено когато става въпрос за правомощията на депутатите. 

Конституционният съд се състои от 12 съдии. Една трета от тях се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента и една трета се избират от общо събрание на съдиите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Така определените съдии избират помежду си председател на съда с тригодишен мандат. Той може да бъде преизбиран.

За членове на Конституционния съд се избират, респ. назначават български граждани, които нямат друго гражданство и отговарят на условията по чл. 147, ал. З от Конституцията - да са юристи с високи професионални и нравствени качества, с най-малко петнадесетгодишен юридически стаж.

Мандатът им не е ограничен с възрастова граница и e 9-годишен. Те не могат да бъдат избирани повторно. Съставът на съда се обновява през три години от всяка квота.

През първия мандат, след изтичане на третата и след това на шестата година съставът се обновява чрез жребий. При всяко обновяване съда напускат 4 съдии и постъпват също толкова новоизбрани и новоназначени. Тази година предстои обновлението и от трите квоти.