Само в Lupa.bg: Заловеният във Варна хероин за милиони - предназначен за Западна Европа

Общество
15:59 - 16 Февруари 2021
4673
Само в Lupa.bg: Заловеният във Варна хероин за милиони - предназначен за Западна Европа

За първи път у нас от пристанище Дубай пристига хероин. Възможно е той да е бил претоварен от ирански кораб на друг кораб, който пътува за България. Така в големия трафик може да се скрият големи пратки. Иначе контролът в емирството е много строг и е за учудване, че наркотикът не е разкрит. Това заяви пред Lupa.bg експертът по сигурността в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

„Интересно е, че е заловен хероин, а не опиум. Преди време опиумът влизаше в Турция, където го преработваха на хероин. След това лабораториите се преместиха в Афганистан. Залавянията в Иран първо бяха на опиум, след това на хероин. Все повече хероин започна да се хваща след падането на ембаргото за Иран“, коментира Безлов.  

По думите му наркотикът от престанище Варна е бил предназначен за Западна Европа, където има устойчива консумация. „У нас няма голям пазар за него. Има български групи, които го пренасят. На митницата са видели, че пратката е от Иран и са я проверили. Ако беше от Пакистан, също щяха да я проверят. Произходът се проследява, затова не може да се скрие“, обясни експертът.

На 7 февруари 2021 година, в пристанище Варна - Запад е пристигнал контейнеровоз от Дубай. На него се намирали четири броя контейнера, транспортиращи по 400 битумни ролки. Извършеният оглед установил 71 ролки с изрязани в тях тайници, в които са разпределени 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. От извършената експертна справка става ясно, че пакетите съдържат хероин с общо тегло от 401,468 кг. Стойността на наркотика е от 26 до 36 милиона лева. Задържани са 35-годишният собственик на дружеството, вносител на стоката  и 45-годишен служител от митничечески пункт.