Само в Lupa.bg: Защо е недосегаем митичният ортак на Черепа - милиардерът Сократис Кокалис?

Едно време
12:30 - 26 Август 2021
13898
Само в Lupa.bg: Защо е недосегаем митичният ортак на Черепа - милиардерът Сократис Кокалис?

В средата на юни Министерството на финансите публикува списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от САЩ по закона "Магнитски". Покрай Васил Божков в "черния списък" попаднаха над 60 физически и юридически лица, в това число и основните свидетели срещу Черепа - братя Найденови и баща им Стефан. Шокиращо обаче, изцяло пожален беше най-големият партньор на хазартния бос - гръцкият милиардер Сократис Кокалис, който... нямал никаква връзка с бизнеса на Божков?!?

През далечната вече 2002 година "Интралот" на Кокалис чрез дъщерната си компания в България "Билот" придобива 49% от фирмата на Божков - "Еврофутбол", а през 2016 г. гръцката компания, отново чрез "Билот," купува 49% от хазартния оператор "Евробет" - също собственост на Божков.

Картончето на Сократис Кокалис от ЩАЗИ

Справка в Търговския регистър показва, че гръцката компания прекратява участието си във фирмите на Васил Божков едва на 30.12.2020 г., но въпреки това избягва всякакви санкции. Учудващо, но не и ако сме наясно кой е митичният Кокалис и какво е влиянието му в тайните служби на Източна Европа.

Роденият в Атина през 1939 г. Сократис е агент на ЩАЗИ от 1965-а, като документите по вербуването му бяха надлежно огласени от източногерманците след падането на Берлинската стена. Когато през 1981 г. комунистите от ПАСОК на Папандреу-старши печелят властта в Гърция, Кокалис е изпратен в родината си да основе компанията "Интегра" с германски капитали. Всичко това е надлежно документирано от водещия му офицер Александър Шлак-Голодковски.

Сократис, или агент "Роко", е част от мащабна операция с кодовото име "Каскада". Целта е огромни средства от външнотърговските дружества на ГДР да бъдат изнесени в чужбина, като Гърция е смятана за "слабото звено" на Запада и НАТО. В замяна технологичните компании на Кокалис имат за цел да упражняват промишлен шпионаж в полза на комунистическия режим.

Някъде в този период датират и връзките на Кокалис с родната Държавна сигурност. Гъркът е близък с шефа на Първо главно ген., Васил Коцев, бащата на известния днес дипломат Бойко Коцев, с митичния ген. Любен Гоцев, с полковник Митко Симов.

Когато през 2002-а г. гъркът купи 49% от акциите на "Еврофутбол", сделката беше представена от хора от тогавашното правителство на Симеон Сакскобургготски и беше обявена за номер 1 в хазартния сектор.

Нещо повече - по същото време Кокалис се облизва за купувач на БТК. Това съвпада с период, в който Сократис е разследван в родината си за шпионаж, пране на мръсни пари, измама и присвояване.

Явно и днес, близо 20 години по-късно, влиянието на Кокалис сред родните управляващи не е отслабнало, щом продължава да минава между капките. Дори когато се действа по уж международните правила "Магнитски".