Само в Lupa.bg: Защо Пекин санкционира Илхан Кючюк

ЕС
12:50 - 24 Март 2021
4352
Само в Lupa.bg: Защо Пекин санкционира Илхан Кючюк

В началото на седмицата български евродепутат се оказа под силата на санкции, наложени от Пекин, заедно с деветима други свои колеги от ЕП и четири институции. Илхан Кючюк, който е и член на Централното оперативно бюро на ДПС, коментира пред Lupa.bg, че въпреки "черния" печат, който властите в Поднебесната империя са му ударили заради дългогодишната защита на уйгурското малцинство, Китай продължава да е и за него, и за ЕС стратегически партньор. Въпросът за запазването на човешките права обаче остава, казва той.

По думите му до санкциите срещу конкретните представители на Европарламента се е стигнало като отвръщане на удара заради санкциите, наложени от ЕС тъкмо заради уйгурите. Няколко часа преди Кючюк да се озове сред порицаните, на Стария континент наложиха дипломатически мерки срещу четирима китайски представители и една организация в Синдзян. Това са първите санкции срещу Китай за нарушение на правата на човека от клането на площад "Тянанмън" през 1989 г. насам Реципрочно на техните - за забрана за пътуване на територията на ЕС, сега Кючюк и останалите му колеги в ЕП също не могат да стъпят на далечноизточната земя. 

Евродепутатът е на мнение, че до попадането на неговото име в списъка на Пекин се е стигнало заради активната му роля по номинирането на проф. Илхам Тотхи за наградата "Сахаров" още преди години.


При номинирането на проф. Тохти за наградата на името на Андрей Сахаров през 2016 г. 

Борецът за съвместно мирно съжителство между малцинството на уйгурите и китайците е в затвора от 2014 г., като е осъден на доживотни решетки, а десетки неправителствени организации се борят от тогава за освбождаването му. Засега без успех. През 2019 г. той печели наградата, за която и Кючюк го е номинирал, а призът за защита на човешките права взима неговата дъщеря на церемония, организирана от ЕП. 

"Моята борба винаги е била за запазване на културната и религиозната идентичност на населението и за запазване на човешките права и свободи наред с мирното съвместно съжителство на малцинствата", коментира Кючюк. "Следя от години малцинството на уйгурите, знам за проблемите им, за притесненията им. Но винаги съм казвал, че ЕС трябва да комуникира с Китай в името на изграждането на световния мир и просперитет, наред с борбата за запазване на правата", допълва евродепутатът.