Само в Lupa.bg: Златев сдал кабинета си в "Лукойл" още преди 3 седмици

Босът имал договорка с Москва да оваканти поста си и да предаде шефското кресло в Българската петролна и газова асоциация

Новини
18:05 - 20 Април 2019
10957
Само в Lupa.bg: Златев сдал кабинета си в "Лукойл" още преди 3 седмици

Доскорошният управител на „Лукойл“Валентин Златев е напуснал просторния си директорски кабинет в централния офис на компанията на бул. „Тодор Александров“ още преди 3 седмици, научи ексклузивно Lupa.bg от служители в родното петролно дружество, контролирано от Москва.

Те са категорични, че Златев не е изненадан от Кремъл с публично „разжалване“ без неговото знание, а смяната му е била обсъдена и договорена с московските босове на „Лукойл“.

Като доказателство за съгласуваната смяна на Валентин Златев с 44-годишния Булат Субаев на поста управител в „Лукойл България“ служители на петролното дружество сочат и друго скорошно изненадващото сдаване на началнически пост. Преди по-малко от месец, на 28 март 2019 г. Валентин Златев оваканти председателското място на Българската петролна и газова асоциация, която ръководеше два мандата подред.

На извънредно проведеното Общо събрание на най-влиятелното сдружение в горивния бранш Златев бе сменен с Живодар Терзиев, управител и съдружник в дружеството за търговия с петролни продукти „ЗАРА-Е“. Тогава „горивари“ коментираха, че е въпрос на дни от „Лукойл“ официално да обявят смяната на Валентин Златев.

Формално 53-годишният бизнесмен, който ръководи „Лукойл-България“ от 1999 г., е повишен в структурата на компанията – става председател на Контролния съвет на компанията. Правомощията му обаче са само на книга. „Това е все едно от министър да те назначат за посланик“, образно описват положението на Валентин Златев в бранша.

Валентин Златев сдаде шефския пост в „Лукойл“ след 20-годишно управление. Бизнесменът ръководи българския клон на руския петролен мастодонт от 1999 г.

Решението на Москва да изпрати в България нов управител на „Лукойл“ – досегашния генерален директор на петролния мастодонт за Централна и Източна Европа Булат Субаев, са предшествани от няколко грешни стъпки на Валентин Златев в последно време, мълви се в бизнес средите.

Свързваната със Златев строителна фирма „Джи пи груп“ бе уличена да купува терени, които впоследствие продава на силно занижени цени на „Лукойл“ за изграждане на бензиностанции. Според публикации, позоваващи се на документи, чрез подобни врътки петролното дружество е било ощетено с над 15 милиона лева. Самият Валентин Златев яростно отрича да има нещо общо с „Джи Пи Груп“. Факт е обаче, че същата строителна фирма е изградила всички хотели, контролирани от баща му Васил Златев, а и в момента ударно строи бъдещия 5-звезден „Хаят“ в центъра на София, срещу паметника на Васил Левски.

В бизнеса с горива усилено се коментира и друго – че от Москва не били доволни от неуспеха на Златев да прокара Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, известен накратко като Закона за горивата. След куп перипетии той бе гласуван, но след яростен отпор на малките и средните търговци срока за влизане в сила на закона бе отложен. Законът трябва да влезе в сила от 1 юли 2019 г., но съществуват съмнения, че отново ще бъде отложен.

Малките търговци на горива недоволстват от промените, тъй като се въвеждат специални изисквания за регистрация. От големите търговци на горива се изисква капитал, не по-малък от 1 милион лева, а от дребните - 20 000 лева, като първоначално предложението на председателстваната от Валентин Златев Българската петролна и газова асоциация бе от дребните търговци да се изисква капитал от 200 бона. С промените се забранява също и на моторните превозни средства да зареждат от мобилни бензиностанции, за което се предвижда санкция от 20 до 200 хил. лв.

„Руснаците очакват от 2017 г. насам промените в Закона за горивата и търпението им окончателно се изчерпа след поредното отлагане на влизането му в сила тази пролет. Техните изчисления показват, че годишно ще вдигнат прихода си с 45-50 милиона лев от поправките в закона. Те очакваха и друго от Валентин Златев, явно свикнали, че могат да ръководят цялата държава – да реши проблема с бензиностанциите на Марешки“, коментира запознат със ситуацията в „Лукойл“.

Покрай промените в Закона за горивата Валентин Златев се изпокара с председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, който зае страната на малките и средните търговци

Като капак на всичко от „Лукойл“ недоволствали и от едноличното решение на Златев председателстваната доскоро от него Петролна и газова асоциация да напусне КРИБ. Това било отчетено като огромна грешка, тъй като според руснаците дружеството им се изпокарало прибързано с останалите членове в най-могъщата асоциация на индустриалния капитал в България, вместо да се търси взаимен компромис. Златев оттегли членството на Петролната и газова асоциация в КРИБ, тъй като според него конфедерацията защитавала основно интересите на боса на „Инса оил“ Георги Самуилов.