Самолетът в Оризаре паднал заради дефектни болтове?

Загиналият пилот Валентин Аламански сам си сглобил летателния апарат

Актуални новини
19:11 - 21 Април 2019
2454
Самолетът в Оризаре паднал заради дефектни болтове?

Дефектни или стари болтове са възможната причина полукрилото на винтомоторния самолет от клас „Лека авиация” да се откъсне по време на полет над стадиона в пловдивското село Оризари. Това е една от основните версии на разследващите за техническа неизправност на машината.

При фаталния полет на 20 април, събота, загинаха пилотът Стефан Василски на 45 г. и спътникът му Валентин Аламански на 18 г. Те излетели с лекия самолет от пистата на местния аероклуб в Белозем. Загиналият Василски е бил съсобственик на клуба и е бил лицензиран пилот на този клас самолети. Хората от Белозем твърдят, че той самият е направил аероплана си, доставен му за сглобяване. Свидетели на авиокатастрофата са станали десетки участници в състезание с дронове на стадиона в село Оризари.

Загиналият е много опитен пилот, с правоспособност, разказваха местните.

„Причината полукрилото да се откъсне, може да бъде в стиковъчните болтове. Те са особено критични крепежни компоненти, свързващи полукрилото със силовата структура на фюзелажа. В повечето модели летателни апарати това закрепване редовно се инспектира, а при нальот от определен брой часове, се подменя”, обясни специалист от военната авиация. По думите му въпреки, че обикновено въпросните болтове имат вид на конвенционални крепежни елементи, които могат да се намерят във всяка железария, при ползването им в авиацията, се залага да имат специфични изисквания. Това означава, че трябва да имат определена якост, усилия на опън, на огъване и т.н., които са одобрени единствено и само от производителя на летателния апарат. В авиацията се ползват специфични сплави и често на болт със съвсем конвенционален вид цената е десетки или стотици пъти по-висока от тази на обикновения.