САМОЖЕРТВА: Преди 5 години операторът Григор Кумитски спаси рускиня, но загина в морето

През 2012 г. на Илинден мъртвакът завлече Христо Стефанов и Петър Тодоров, които извадиха от морето две давещи се деца

Нещо за четене
19:00 - 25 Юли 2020
9155
САМОЖЕРТВА: Преди 5 години операторът Григор Кумитски спаси рускиня, но загина в морето

Преди години морето взе три свидни жертви през горещия юли. Трима достойни мъже спасиха давещи се непознати хора, но уви платиха с живота си за своя героизъм. Lupa.bg припомня храбрите постъпки на Христо Стефанов, Петър Тодоров и Григор Кумитски. Саможертвата им в името на непознати хора не трябва да бъде забравяна.

На днешния ден точно преди 5 години известният оператор Григор Кумитски загина в морето в курорта Албена, след като спаси давещо се 16-годишно момиче от Русия. За щастие детето бе измъкнато от водната стихия, но Кумитски не успя да излезе на брега заради силно вълнение и подводни течения, които го завлякоха в морето.

Инцидентът стана около 19 часа, след края на работния ден на спасителите. На 25 юли 2015 г. морето е бурно, има и силни подводни течения, затова през целия ден флагът е червен, което означава, че влизането в морето е абсолютно забранено.

Къпещо се в морето момиче започнало да се дави. Операторът на филмите на Ники Илиев "Чужденецът" и "Живи легенди" и на сериалите „Фамилията", „Кантора Митрани“, "Домашен арест", "Забранена любов" и "Революция Z", и още двама мъже скочили във водата. Момичето било спасено, но Григор Кумитски се удавил. Свидетели на трагедията извикали на помощ двама спасители, които били наблизо.

"Когато дойдохме, вече беше късно, извадихме го, но общо взето това беше. Там има огромна дупка на това място и течението беше много силно", каза преди 5 години спасителят Христо Йончев.

На мястото на инцидента веднага пристигнал медицински екип. "Правиха му реанимация с изкуствено дишане, двама доктори, двама спасители, които работят на втора работа там близо до мястото, но явно беше твърде късно. Поне 7-8 минути е стоял под вода", добави и Стоян Вълчев, ръководител "Водно спасяване” в курорта Албена.

Талантливият Григор Кумитски бе завършил филмово и телевизионно операторство в НАТФИЗ. Той си отиде само на 36 години. Година след трагичната му смърт тогавашният президент Росен Плевнелиев удостои посмъртно с орден „За храброст“ I степен Григор Кумитски, за проявена храброст, героизъм и саможертва при спасяването на човешки живот. Високото държавно отличие получи съпругата на кинооператора Миглена Димова. „Именно в такива мигове се тестват мъжеството, храбростта и безстрашието на човека, който загуби и най-ценното – живота си. Плати високата цена, но даде висок пример. Вярвам, че ако в нашето съвремие има герои, то Григор Кумитски безспорно е един от тях. Със своята саможертва в името на друг той завинаги намери място сред най-достойните“, каза Росен Плевнелиев по време на церемонията в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Три години преди това - на фаталния Илинден - 20 юли 2012 г. бурното море отне живота на други двама смели мъже. На плажа "Липите" край Синеморец Христо Стефанов и Петър Тодоров платиха с живота си, за да спасят две непознати давещи се деца - братче и сестриче. Спасеното момиченце бе на 9 години, а братчето му на 11. 

Всичко се случва по същия начин - две деца започват да се давят, и 50-годишният Петър Тодоров и 48-годишният Христо Стефанов се втурват да ги спасяват. Двамата мъже дори не се познават, просто всеки от тях се чувства длъжен да помогне. Петър и Христо успяха да извадят децата, но самите те бяха завлечени от мъртвака и не оцеляха.

След трагедията техни близки разказаха, че родителите на двете спасени деца дори не благодарили, не изказали съболезнования и не изчакали да разберат дали ще бъдат намерени телата на спасителите.

"Не им прави чест на родителите, че изчезнаха. Не се обадиха, не изчакаха да разберат ще ги намери ли някой. Другите хора казаха, че са се измъкнали от плажа. Едва ли някой ги е следил какво правят", каза тогава вдовицата на Петър - Ани Тодорова.

Семейството от няколко години живеело в Прага, където тя и Петър работели като оперни певци. Почивали на българското Черноморие всяка година и дори по време на фаталния инцидент бащата бил с 11-годишния си син във водата. Така всичко се разиграва пред очите на детето и майката. "Вие го наричате герой, но за такива хора не си струва да правиш такова нещо. Защото той остави едно малко дете. Нямам думи...", каза още Ани. "Герой, но вкъщи е празно... празно е", добави майката на Петър - Дора Тодорова.

Христо пък, който бил техник и работел във фирма на летище София, остави дъщеря на 24 години. По ирония на съдбата, часове преди фаталното спасяване той споделил на съпругата си, че от суеверие на Илинден няма да влиза в морето.

"Христо моменталното е скочил в бурното море, рискувайки своя живот, за да спаси децата, които са се давели. Това може да го направи един изключителен човек. За съжаление, и съдбата, и морето ни го отнеха. В душите и сърцата ни той ще остане завинаги. Той с героизъм доказа своя живот", заяви тогава неговият колега Николай Матеев.

На плажа "Липите" Слави Трифонов и неговият екип поставиха паметна плоча на двамата мъже, за да помним завинаги техния героизъм и тяхната саможертва.