Сандов: Чакат ни екстремни прояви на климата, държави ще бъдат заличени

Имаме много да наваксаме извън схемата на ЕС за търговия с емисии, обясни бившият екоминистър

Новини
18:40 - 09 Ноември 2022
2890
Сандов: Чакат ни екстремни прояви на климата, държави ще бъдат заличени

"Все по-трудно изглежда постигането на целта - светът да намали глобалното затопляне. В следващите десетилетия се очакват екстремни прояви на времето, ще има и заличени държави. Тези прояви трябва да са приоритет номер едно.

Но у нас тези неща остават отдалечени от малките решения, които водят да глобален ефект. Важно е каква политика имаме към автомобилния транспорт, например. България остава на втори план важните въпроси". 

Това каза пред БНР Борислав Сандов от партия "Зелените", бивш министър на околната среда и водите. 

По думите му общият подход на ЕС касае секторите, които са извън схемата за търговия с емисиите - ТЕЦ-овете, големите горивни инсталации, големите предприятия попадат в друго досие, за което има и други инструменти - търговия с емисии, например. 

Сандов допълни, че страната ни има много да наваксва в сектора извън схемата за търговия с емисии – селското стопанство, автомобилният транспорт, отоплението на сгради. В служебното правителство липсва ключова фигура - някой, който да координира различните сектори, някой, който да превежда към тях онова, което се изисква от отделните ведомства, министерства, институции, за да постигнем този общ подход и общ резултат".