Сандов: Русия всеки момент ще спре газа и на други страни

Можем да внасяме горива от Близкия Изток и Северна Африка

Новини
13:40 - 28 Април 2022
1698
Сандов: Русия всеки момент ще спре газа и на други страни

България може да започне да внася горива от Близкия Изток и Северна Африка, каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов. Според него много скоро Русия ще спре доставките на газ и на други държави, след като това вече се случи с България и Полша.

Вицепремиерът заедно с министърът на образованието акад. Николай Денков присъства на откриване на учебен автоцентър и водородна клетка в професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" в столицата.

"Внедряването на такъв тип решения могат много бързо да намалят зависимостта от доставки от чужбина. Това е част от решението за енергийна независимост. Така намаляме с 30 процента разходя на гориво, внасяно отвън. Има и много положителен ефект върху околната среда и здравето на хората", обясни Сандов за водородната клетка.

Според него зависимостта от Русия крие много рискове и сега на практика тя ни ги е показала. Той увери, че Европейският съюз бързо ще намери решение на ситуацията. "Единствената разлика ще бъде в цената, като ние като правителство ще направим всичко възможно да компенсиране тези разлики. Искаме да направим общоевропейска поръчка. Ако се окаже, че цената е непосилна за българските домакинства, то държавата ще се намеси", обеща министърът.