Сандов: Затворихме 7 наказателни процедури за шест месеца

Новини
16:11 - 08 Юни 2022
1929
Сандов: Затворихме 7 наказателни процедури за шест месеца

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) чрез внасянето на законопроекти, извършване на дeйности с управление на процедури и процеси, успя да затвори седем наказателни процедури срещу България от ЕК за първите шест месеца от своя мандат. Това съобщи министър Борислав Сандов на пресконференция по актуални теми.

Той припомни, че в началото на мандата си е поставил като ангажимент да намали значително броя на наказателните процедури, като е обещал първите шест месеца да свърши работа за поне шест процедури. Министърът каза, че в началото на годината е имало 18 наказателни процедури, като една е затворена и те вече са 17. Отделно основание да бъдат затворени от гледна точка на цялостно изпълнени ангажименти от страна на държавата, има по още три наказателни процедури. Други две са в процес на изготвяне на подзаконови нормативни актове. Става въпрос за две наредби, които ще бъдат публикувани за консултация и за съгласуване след два дни, с което ние от страна на министерството ще сме изпълнили още две наказателни процедури, тоест още 6, каза Сандов.

Той информира, че днес беше приет законът за ГМО, което също е било наказателна процедура заради липса на хармонизация. Така процедурите ще намалеят с общо 7, допълни министърът.

Отделно от това продължаваме усилена работа по останалите, които са 11. Част от тях ще можем да затворим до края на годината. Те са свързани с ангажименти, които вече са стартирали, каза министърът. Част от процедурите няма да можем да затворим. България получи съдебно решение по две от тези процедури. По едната, за докладването за морските данни, МОСВ вече си е изпълнило ангажимента. По другата обаче, за серните диоксиди, зависи дали източниците на тези замърсители, основно въглищни предприятия в района на Гълъбово, Димитровград, ще успеят да функционират по начин, по който да няма замърсявания.

Ако видим, че има поредица от замърсявания, ще прибегнем както в случая с ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград - към затваряне, каза министърът. Той обаче вярва, че предприятията ще се съобразят с технологичните изисквания. 

Сандов изрази надежда до края на юли да бъде приключена рекултивацията на всички стари депа за отпадъци. Има 10, за 6 от тях не са стартирали монтажните дейности и ако това не се случи много бързо, рискуваме да отидем на съдебно дело. Министърът каза, че все пак броят им е намален значително, като в началото на годината те са били 43, а сега са десет. Работи се по ликвидирането на четири от тези десет. За шест обаче това не се е случило, каза министърът. Той обаче подчерта, че ангажимент за това имат общините като МОСВ им е осигурил средства за целта. Някои от тях като Кочериново, Пирдоп и Дупница просто не са ги изпълнили, каза Сандов.