Съосновател на Yandex критикува "варварската" инвазия на Русия

Украйна
16:16 - 10 Август 2023
2096
Съосновател на Yandex критикува "варварската" инвазия на Русия

Съоснователят на руския интернет гигант Yandex, Аркадий Волож, в четвъртък осъди това, което той описа като "варварската" инвазия на Русия в Украйна, дни след критиките в Русия за очевидните му усилия да дистанцира себе си от страната, предава "Ройтерс".

Волож описа себе си като "израелски технологичен предприемач, роден в Казахстан" на личен уебсайт, като си навлече известна критика в руските медии и в платформата за съобщения Telegram за очевидно омаловажаване на връзките му с Русия.

Той също беше критикуван от тези, които се противопоставят на действията на Русия, че не се е изказал по-категорично срещу войната.

"Нахлуването на Русия в Украйна е варварство и аз съм категорично против това", каза Волож в изявление. "Ужасен съм от съдбата на хората в Украйна - много от които мои лични приятели и роднини - чиито къщи са бомбардирани всеки ден.

"Въпреки че се преместих в Израел през 2014 г., трябва да поема своя дял от отговорността за действията на страната", пише Волож, който притежава и руски, и израелски паспорт.

Волож разработи Yandex в Русия, създавайки най-голямата технологична компания в страната и в крайна сметка я направи публична на борсата Nasdaq в САЩ през 2011 г.

Той се оттегли като главен изпълнителен директор и напусна борда на директорите, след като Европейският съюз го включи в списъка си със санкции срещу руски юридически и физически лица през юни 2022 г. Волож нарече решението на ЕС "погрешно".

Yandex преследва корпоративно преструктуриране, което в крайна сметка трябва да доведе до отделянето на основните му генериращи приходи бизнеси в Русия от регистрираната в Холандия компания майка Yandex NV.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., Yandex се опитва да балансира вътрешния натиск от една страна със своите западни инвеститори от другата.

Волож каза, че фокусът му от началото на войната е бил върху подкрепата на руските инженери, които искат да напуснат страната.

"Тези хора вече са навън и са в състояние да започнат нещо ново, продължавайки да стимулират технологичните иновации", каза Волож. "Те ще бъдат огромно предимство за страните, в които кацнат."