Съпругът на Меркел отдаде на „мързела на немците“ слабата ваксинация

Четвъртата вълна от пандемията на коронавирус е най-тежката досега в Германия

ЕС
14:53 - 23 Ноември 2021
2229
Съпругът на Меркел отдаде на „мързела на немците“ слабата ваксинация

Йоахим Зауер, съпруг на канцлера Ангела Меркел, обвини „мързела и самодоволството“ на своите сънародници за „сравнително ниския процент“ на ваксинация в Германия, като каза, че общественото отхвърляне на науката никога не е било толкова видимо, колкото сега, предава Ройтерс.

Зауер, който до пенсионирането си през 2017 г. беше професор по квантова химия в берлинския университет Хумболт и се смяташе за един от най-добрите изследователи в областта, не пожела да се впуска в коментари за политиката през 16-годишния мандат на съпругата си.

Той не е склонен да играе ролята на политически съпруг, отказва да я придружава в повечето пътувания и до голяма степен ограничава публичните си коментари до собствените си научни изследвания и страстта си към композитора Рихард Вагнер.

Но в Италия тази седмица, където бе въведен в Италианската академия на науките в Торино, той накратко разгледа въпроса, който доминираше през последните две години на поста на съпругата му.

„Удивително е, че една трета от населението не следва научните доказателства. Отчасти това се дължи на известен немски мързел и самодоволство. Другата група са хора... които реагират идеологически на това, което смятат за ваксинационна диктатура“, отбеляза той.

Четвъртата вълна от пандемията на коронавирус е най-тежката досега в Германия, като болниците са препълнени с неваксинирани и ваксинирани, за които се смята, че са с отслабен имунитет и е трябвало да си поставят бустерни дози.

Около 68% от германците досега са напълно ваксинирани, изоставайки от резултатите във Великобритания и Франция, да не говорим за световни лидери като Португалия и Сингапур.

Много експерти по здравната политика обвиняват за разликата дезинформация за предполагаемата опасност, която представляват ваксините. За Зауер разликата подчертава значението на привличането на повече млади хора към научната кариера.

„Науката е важна и би било добре повече млади хора да се посветят на нея“, каза той.