Съпругата и дъщерята на ливанския премиер са ранени при експлозията

Сред жертвите е генералният секретар на ливанската партия Катаеб Низар Наджарян

Свят
21:25 - 04 Август 2020
1614
Съпругата и дъщерята на ливанския премиер са ранени при експлозията

Съпругата и дъщерята на ливанския премиер Хасан Диаб са ранени при мощната експлозия в Бейрут, съобщи телевизионният канал Ал Арабия. Според информацията, сред ранените има и няколко съветници на ръководителя на кабинета.

Загинал е генералният секретар на ливанската партия Катаеб, Низар Наджарян. Партията е част от парламентарното мнозинство, коалицията "14 март", противници на алианса воден от "Хизбула" и Свободното патриотично движение.

Консулът на Казахстан в Ливан е получил леки наранявания в резултат на експлозията, сградата на дипломатическата мисия е повредена, съобщи пресслужбата на казахстанското външно министерство. Според министерството, в този момент служителите на дипломатическата мисия са напускали сградата след края на работния ден.

В резултат на експлозията е пострадала и руска служителка на посолството на Русия. Тя е получила медицинска помощ, съобщава БГНЕС.

Взривът е нанесъл щети на президентския дворец Баабда в ливанската столица. Повредени са множество сгради, включително руското и българското посолство.

Допълнителни армейски части се отправят към района на пристанището. Служители на ливанската армия заявиха, че военните пристигат в центъра, за да въдворят ред и да помагат на лекарите и служителите на гражданската защита, които работят на място.

Силен пожар продължава да гори на мястото на експлозията. Армейски хеликоптери помагат за гасенето му.

Лекарите на местопроизшествието казаха, че евакуацията на ранените и предоставянето на помощ на място продължават вече от няколко часа.

Белият дом внимателно следи ситуацията около експлозията в ливанската столица, заявиха от пресслужбата на президента на САЩ.