Съпругата на Зеленски не го е виждала от началото на войната

Новини
19:40 - 13 Април 2022
3904
Съпругата на Зеленски не го е виждала от началото на войната

Последният път, в който Олена Зеленска видяла съпруга си на живо, бил на 24 февруари - деня, в който започна руската инвазия. Първата дама на Украйна си спомня, че била събудена между 4 и 5 часа сутринта от силен шум, за който по-късно научила, че е експлозия.

“Беше нормален работен ден - деца, които се връщаха от училище, обичайните домакински задължения, подготовка за следващия учебен ден”, разказа тя в интервю за списание “Вог”. 44-годишната Олена признава, че животът в Украйна течал нормално, защото хората не вярвали, че Владимир Путин наистина ще започне пълномащабна война. “Бяхме напрегнати. Навсякъде се говореше много за възможно нахлуване. Но до последния момент никой не вярваше, че това ще се случи.”

Съпругът ѝ - президентът Володимир Зеленски, не бил в леглото. “Започна.” Това било всичко, което ѝ казал. Това бил и последният път, когато видяла мъжа си в костюм и като цяло очи в очи. Оттогава се чуват само по телефона. Семейство Зеленски има 9-годишен син и 17-годишна дъщеря, които също не са виждали баща си от началото на войната на 24 февруари.

Запитана как им обяснява събитията, първата дама обясни: “Няма нужда да обяснявам нищо на децата. Те виждат всичко, както и всяко дете в Украйна. Разбира се, това не е нещо, което децата трябва да видят, но те са много честни и искрени. Не можеш да скриеш нищо от тях. Следователно най-добрата стратегия е истината. И така обсъдихме всичко с дъщеря ми и сина ми. Опитах се да отговоря на техните въпроси.”

Зеленска, която беше сценарист преди избирането на съпруга ѝ за президент, каза, че има опасност войната да започне да избледнява от заглавията и призова хората на Запад да държат конфликта в очите на обществото.

“Основното нещо е да не свиквате с войната - да не я превръщате в статистика. Продължавайте да излизате на протести, продължавайте да изисквате вашите правителства да предприемат действия”, каза тя.

Олена Зеленска е на мнение, че руският президент подценил украинския народ и способността му да се обедини пред лицето на агресията. Тя призова хората да се отнасят към бежанците, бягащи от руската инвазия, като към “един от вашите”, докато не успеят да се върнат у дома.

“Украинците не искаха да напускат домовете си. Те не са планирали да бъдат бежанци. Затова се отнасяйте към тях като към свои. Основното, за което мечтаят тези майки и деца, е да се върнат у дома, да съберат семействата си. Така че, моля, помогнете им да се адаптират - дом, работа, училище за децата - докато могат да се върнат.”

Същевременно директорът на детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) за спешните програми Манюел Фонтен съобщи, че близо две трети от украинските деца са напуснали домовете си. Той отбеляза, че за първи път вижда подобно нещо за 31 години хуманитарна дейност.
4,8 млн. от общо 7,5 млн. деца в Украйна са били принудени да избягат. 2,8 млн. от тези непълнолетни са вътрешно разселени, а останалите са бежанци в чужбина, уточни представителят на УНИЦЕФ.

Фонтен добави, че от началото на войната е потвърдена смъртта на 142 деца, като уточни, че почти сигурно реалният им брой е по-висок.