Сърбите в Косовска Митровица протестират

Повод за бойкота стана заканата на косовското правителство да санкционира местните сърби, които откажат да сменят сръбските регистрационни номера на автомобилите си с косовски

Актуални новини
18:20 - 06 Ноември 2022
2612
Сърбите в Косовска Митровица протестират

В Косовска Митровица се проведе протест на етнически сърби срещу властите в Прищина. Вчера косовските сърби обявиха, че се оттеглят от участието си в парламента, администрацията и съдилищата на страната. Повод за бойкота стана заканата на косовското правителство да санкционира местните сърби, които откажат да сменят сръбските регистрационни номера на автомобилите си с косовски, съобщава БНР.

С песента "Тук е Сърбия" завърши митинга в Косовска Митровица пред паметника на Цар Лазар. Според сръбската агенция Танюг в демонстрацията са участвали 10 000 души.

Преседателят на партията Сръбска Листа Горан Ракич заяви пред множеството:

"Събрали сме се днес, за да отправим, както никога досега, единно, ясно и силно послание към Прищина, а и към международната общност - стига вече! Стига изолация, малтретиране, потисничество и лишаване от права на сърбите от Косово."

"НАТО бди и е готова да се намеси, в случай че стабилността в Косово бъде застрашена", заяви заместник-генералният секретар на Алианса Мирча Джоана часове след като местните сърби обявиха, че се оттеглят от участието си в парламента, администрацията и съдилищата на страната.Конкретният повод за оставките е уволнението на полицейски служител, който не е спазил решението на правителството в Прищина за регистрационните номера на автомобилите.

Мярката за смяна на регистрационните табели влезе в сила във вторник, като косовските власти заявиха, че прилагането ѝ ще бъде постепенно.

Етническите сърби имат един министър, 10 депутати и други висши постове в управлението, полицията и съдебната система в четирите доминирани от тях общини. Блерим Вела, началник на кабинета на президента на Косово Вьоса Османи, пък обвини Белград, че се опитва да дестабилизира Косово, подкрепяйки сърбите в северната част на страната. "Сърбия принуждава и подстрекава косовските сърби да се откажат от работата си в косовските институции", написа Вела в "Туитър".

В северната част на град Митровица, която е населена със сърби, полицаи не се виждат никъде, а само италиански жандармeристи, които са част от мироопазващата мисия на НАТО - KFOR, информира "Ройтерс".