Сърбите в Северно Косово отново на протест

Балкани
11:49 - 30 Май 2023
1612
Сърбите в Северно Косово отново на протест

Косовските сърби в градовете Лепосавич, Звечан и Зубин поток в Северно Косово и днес се събират пред сградите на кметствата, съобщи регионалната телевизия Ен1. Войници на НАТО охраняват сградите.

Най-много хора са се събрали днес в Лепосавич, а основната причина е, че кметът Люлзим Хетеми вече над 24 часа се намира в сградата, според информация на Ен1. 

В Звечан, където вчера се стигна до сблъсъци между протестиращите и косовската полиция и мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР, бяха ранени около 30 военни на КейФОР и 52-ма сърби, информира БТА.

Четирима сърби бяха арестувани вчера в Звечан, днес двама от тях бяха освободени, а на другите двама бе определено задържане от  48 часа, предаде Танюг. Днес там са се събрали по-малко хора, ситуацията е спокойна. 

Кметовете на Звечан и Зубин поток обявиха, че няма да дойдат на работа в кметствата.  Кметът на Звечан Илир Пеци каза днес, че ще работи в офис на кметството в село Липа. 

Десетки войници на НАТО са обградили сградата на кметството в Звечан днес, съобщава Ройтерс. 

КейФОР ще продължи да предприема всички необходими мерки за гарантиране на безопасна и сигурна среда и свобода на движение за всички общности в Косово, в съответствие със своя мандат, посочиха от КейФОР в изявление.

Сърбите, които са мнозинство в северната част на Косово, не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово и все още виждат Белград като своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово. Сърбите отказаха да вземат участие в местните избори през април и кандидатите от албански произход спечелиха изборите в четири общини, населени предимно със сърби, при избирателна активност 3,5 процента. Сърбите призоваха косовското правителство да отстрани албанските кметове от кметствата и да допусне местните администрации, финансирани от Белград, да се върнат към задълженията си.