Сърбия днес чества националния си празник

На 15 февруари също така Сръбската православна църква празнува Сретение Господне

Балкани
13:31 - 15 Февруари 2023
1664
Сърбия днес чества националния си празник

Сърбия отбелязва днес националния си празник - Деня на държавността, с редица тържествени прояви, съобщават сръбските медии.

Денят на държавността на Сърбия се отбелязва в памет на 15 февруари 1804 г., когато в малкото шумадийско село Орашац започва Първото сръбско въстание за освобождение от турците, а на същата дата през 1835 г. е провъзгласена първата конституция, поставяща началото на съвременната сръбска държавност. Денят се отбелязва като държавен празник от 2002 година на 15 и 16 февруари.

На 15 февруари също така Сръбската православна църква празнува Сретение Господне, когато според народното поверие зимата започва да отстъпва на пролетта, отбелязва агенция Бета.

Сръбският президент Александър Вучич по повод празника днес е в Крагуевац, където изтъкна, че „когато нашата страна и нейните основи са застрашени, в условията на трудна ситуация в света, най-важното нещо е да сме заедно, единни и обединени в желанието да запазим държавата.“

Без игри, без авантюризъм, имаме нужда от сериозен и отговорен подход, което означава запазване на мира и стабилността, защото имаме нужда от децата си в бъдещето, подчерта Вучич, обръщайки се към събралите се граждани.

По-късно днес по повод националния празник Вучич ще връчи награди на заслужили личности и институции в сградата на президентството в Белград, отбелязва БТА.