Сърбия е изправена пред трудности

Скоро на Белград ще му бъде даден ултиматум по въпроса за Косово

Свят
11:14 - 28 Февруари 2020
1656
Сърбия е изправена пред трудности

Сърбия и президента Александър Вучич ги очаква изключително трудно време, тъй като новият план "Ахтисаари плюс плюс", който ще ни бъде сервиран до края на годината, ще бъде невъзможно да се приеме, а отхвърлянето на това предложение, както казват събеседниците на "Курир", ще има сериозни последици като влизане в конфликт с великите сили и повторна изолация на страната, предаде БТА. 

Предстои ни тежък период, обяви го и президентът Александър Вучич, който каза, че скоро на Сърбия ще й бъде даден ултиматум по въпроса за Косово.

В новия план Ахтисаари ще ни бъде предложено да признаем Косово в замяна за гаранции за приемане в ЕС и по-голяма автономия за сърбите. "Убеден съм, че до края на годината ще получим нещо, което трудно можем да отхвърлим, но няма да можем и да приемем", каза Вучич.

Предишният план "Ахтисаари плюс" предвиждаше възможно най-широка автономия за сърбите в северно Косово, по-голяма от предвидената в първия план на Ахтисаари. Предвиждаше още северно Косово също така да получи статут на автономен регион, една отделна част в рамките на "независимата държава Косово", с което приходите от данъците и митата от север биха отивали в сръбските общини.

Както оценяват анализаторите, най-новият план "Ахтисаари плюс плюс" ще предложи още по-големи права на сърбите в северно Косово, но в рамките на независима държава Косово.

Политическият анализатор Драгомир Анджелкович казва, че Сърбия постоянно се намира под някакъв натиск, но е уверен, че Вучич ще успее да защити интересите на Сърбия без да влиза в конфронтация с великите сили.

"Новият план подразбира предложение сърбите в Косово да получат по-голяма автономия, отколкото бе предвидена в предишния план Ахтисаари. За нас обаче е неприемлива по-голяма автономия, ако това е в рамките на Косово като независима държава. Що се отнася до гаранциите за приемане в ЕС, още не знаем дали той ще оцелее и в какъв формат, така че гаранциите не бива да се приемат като свършен факт", казва Анджелкович.

На 2 и 3 март Вучич ще бъде във Вашингтон, където ще говори на годишната конференция на Американско-еврейския комитет по обществени въпроси /AIPAC/, а няколко дни по-късно ще бъде в Берлин, където ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел. Според Анджелкович е възможно още на тези срещи да се говори за плана "Ахтисаари плюс плюс".

"Администрацията на Тръмп ще иска преди президентските избори в САЩ да постигне някой голям геополитически резултат и Косово изглежда подходящ полигон. Затова вероятно и на срещата във Вашингтон ще бъде споменато за този план. Самият Вучич вероятно ще използва посещението си, за да каже на американците, че сме за компромис, но не и за капитулация", каза Анджелкович.

И журналистът Якша Шчекич смята, че Сърбия е в трудна ситуация и ръцете на Вучич ще бъдат вързани.

"За сърбите Косово не е рационален въпрос. Дори да бъде насрочен референдум, планът най-вероятно няма да мине, което може да доведе дотам Европа и САЩ да ни пратят в глух коловоз", казва Шчекич и добавя, че трябва да се преборим за най-добър статут по дипломатически път.

Бившият външен министър Живорад Йованович смята, че планът "Ахтисаари плюс плюс" ще бъде с още по-големи изисквания от предходния, но Вучич е сериозен държавник и трябва да продължи да търси решение за Косово по мирен път.

"Трябва да се търси някакво компромисно решение, което да е балансирано. Другата страна на първо място трябва да се откаже от въведените мита върху стоките от Сърбия и най-сетне да приложи Брюкселското споразумение в частта за създаване на Съюз на сръбските общини. Сърбия трябва да продължи диалога, но в рамките на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН."

Какво предвиждаше планът "Ахтисаари плюс"?

Възможно най-широка автономия за северно Косово, по-голяма от предвидената в първия план на Ахтисаари.

Северът да получи статут на автономен регион, на една част в рамките на независима държава Косово в сегашните й "граници".

Приходите от данъци и мита от север да отиват в сръбските общини в северно Косово.

Църквите и манастирите да имат екстериториален статут и да бъдат защитавани от специални части на косовската полиция като културно и историческо наследство.