Сърбия и "Фронтекс" подписаха ново споразумение за граничен контрол

Балкани
15:11 - 25 Юни 2024
1146
Сърбия и "Фронтекс" подписаха ново споразумение за граничен контрол

Сърбия и граничната агенция на Европейския съюз "Фронтекс" подписаха споразумение за разполагане на охрана по всички граници на страната, а не само по тези с членки на ЕС, съобщава Ройтерс. Това е опит за контролиране и предотвратяване на нелегалната миграция.

Хиляди хора от Близкия изток, Афганистан, Пакистан и Северна Африка използват т. нар. Балкански маршрут, който минава през Турция, България, Северна Македония и Сърбия, за да стигнат до богатите страни от Западна Европа.

След подписване на споразумението с европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон в Белград, сръбският вътрешен министър Ивица Дачич заяви, че сделката ще помогне на балканската страна да подобри сигурността на своите граници. Всеки допълнителен служител от ЕС, който се присъедини към нашата гранична полиция, ще помогне за цялостен отговор на предизвикателствата на борбата с незаконната миграция, отбеляза той.

Въз основа на регламент на ЕС от 2019 г. "Фронтекс" може да подпомага страните, с които подписва споразумения на цялата им територия и може да упражнява правомощия като гранични проверки и регистрация на лица. Новото споразумение ще замени това от 2021 г. между Белград и . "Фронтекс", което позволяваше съвместни операции по границите на Сърбия с членовете на ЕС Унгария, България, Румъния и Хърватия.

Сърбия граничи още с републиките на Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Северна Македония и Косово.

Досега от шест държави от Западните Балкани, само Сърбия, Северна Македония, Албания и Черна гора са подписали споразумения с "Фронтекс".