Сърбия освободи тримата арестувани косовски полицаи

Балкани
17:23 - 15 Юни 2023
1333
Сърбия освободи тримата арестувани косовски полицаи

Тримата арестувани от сръбската полиция косовски полицаи току-що бяха освободени от ареста, предаде „Перископи“. Източници на IndeksOnline поясняват, че те все още са в съда, но съдията е взел решение за освобождаването им.

„Решението беше взето след току-що приключилото съдебно заседание“, се казва в официално изявление.

Полицаите бяха задържани на 13 юни.

На пресконференцията, проведена след заседание на Съвета за сигурност, косовският министър-председател Албин Курти заедно с министъра на вътрешните работи Джелал Свечля призоваха международната общност да окаже натиск върху Сърбия да спре агресията срещу Косово и да върне тримата отвлечени полицаи от територията на страната. Курти подчерта, че този акт е отмъщение от сърбите за ареста на престъпника Милун Миленкович-Луне. 

Министър Свечля на свой ред заяви, че Сърбия умишлено изопачава събитията, твърдейки, че уж косовските полицаи били "на територията на Сърбия".

Косовските власти обвиняват Милун Миленкович-Луне в тероризъм, насилствена промяна на конституционния ред и застрашаване на лице под международна закрила. Миленкович беше арестуван в северната част на Косовска Митровица.