Сашо Йовков : БНТ да намали разходите за "Стани богат" и "Референдум"

СЕМ изслуша днес концепцията на спортния журналист за шеф на обществената телевизия

Новини
11:40 - 03 Юли 2019
2629
Сашо Йовков : БНТ да намали разходите за "Стани богат" и "Референдум"

Изслушванията на кандидатите за генерален директор на Българската национална телевизия в СЕМ вече са в ход, продължават и в четвъртък, а в петък ще бъде избран и новият шеф на БНТ. 

Шестима се борят за пост №1 в обществената медия. Днес концепцията си представя дългогодишният спортен журналист Сашо Йовков. Той акцентира върху финансовото положение на телевизията, тъй като телевизията е затънала в дългове. 

Към днешна дата задълженията са 27 млн. лева, посочи Йовков. От тях 22 млн. лева са към НУРТС за преноса на тв сигнала. Според Йовков тези дългове лесно могат да бъдат предоговорени и да бъдат поети от държавния бюджет, а не от субсидията.

Журналистът смята, че външните продукции трябва да се предоговорят, защото струват твърде скъпо на медията. Йовков посочи "Стани богат", като цитира, че 3 милиона лева са натрупани за неговата реализация, лицензионната такса е 168 000 лева на сезон, а средствата за реализация на сезон - 1,44 млн. лева. Фактът, че предаването е дадено за реализация на външен продуцент, значително го оскъпява, смята той. Спортният ас е категоричен, че по-добрата продажба на рекламно време може да балансира разходите. 

Според Йовков и други продукции са със завишени разходи - "Бързо, лесно, вкусно" излизало по 8500 лева на предаване, а плащанията за социология в "Референдум" според него трябва да бъдат намалени. 

Той разкритикува и спирането на предаването "Открито" на Валя Ахчиева и каза, че телевизията има нужда от разследваща журналистика.

Кандидатът се обяви категорично за запазване на програмите БНТ2 и БНТ3, като БНТ3 остане канал за спорт и развлечение, но не със скъпи чуждестранни права, а да излъчва основно български спорт.

Той коментира още, че заплатите в БНТ трябва да са по-високи, но повече трябва да се плаща за авторство, за оригинални идеи и за повече труд.

Днес СЕМ ще изслуша и визията за БНТ на Никола Тодоров и Явор Симов.