САЩ действа новият кабинет на СМ да зачита Преспанския договор

Това заяви помощник-държавният секретар Джеймс О'Брайън

Новини
12:51 - 31 Юли 2024
661
САЩ действа новият кабинет на СМ да зачита Преспанския договор

САЩ работят за това новото правителство на Северна Македония да зачита Преспанския договор с Гърция, заяви помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евроазиатските въпроси Джеймс О'Брайън по време на изслушване в сенатската комисия по външни работи, предаде АНА-МПА.

По силата на Преспанския договор от 2018 г. Скопие промени името на страната от „Република Македония" на „Република Северна Македония", припомня БТА.

Пред комисията О'Брайън каза, че срещите на американски законодатели с представители на Северна Македония са полезни за запазването на ангажимента на Скопие към договора. „Северна Македония премина през трудности заради споровете със съседите си, обстоятелство, което непрекъснато променя изискванията към нея (за присъединяване към ЕС).

Част от работата ни е да подготвим по дипломатически начин път, така че (Северна Македония) да запази споразумението, което има с Гърция. И смятам, че срещата, която проведохте, както и други (подобни срещи), помогнаха нещата да останат в това положение, така че Гърция да стане приятел, а не пречка за присъединителния процес на Северна Македония. Същото се отнася и до Албания", каза помощник-държавният секретар.