САЩ доставят на Украйна ПВО

Миналата седмица администрацията на Байдън обяви допълнителна военна помощ

Русия
14:35 - 27 Юни 2022
2521
САЩ доставят на Украйна ПВО

САЩ планират да обявят закупуването на усъвършенствана система за противоракетна отбрана земя-въздух със среден и голям обсег за Украйна тази седмица. Това съобщи СиЕнЕн, позовавайки се на свои източници.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който се намира в Германия за срещата на Г-7 потвърди, че САЩ ще предоставят на Украйна по-модерни ракетни системи и боеприпаси.

В отговор на исканията на украинските сили тази седмица вероятно ще бъде обявена и друга военна помощ, включително допълнителни артилерийски боеприпаси и радари, посочва СиЕнЕн.

Киев иска и система за противоракетна отбрана NASAMS, с която може да се поразяват цели на разстояние над 150 км, но вероятно ще се наложи украинските военни да бъдат обучени по съответния начин.

Миналата седмица администрацията на Байдън обяви допълнителна военна помощ за Украйна в размер на 450 млн. долара, като й предостави още четири ракетни системи за залпов огън и артилерийски боеприпаси за други системи. Помощ имаше и по-рано този месец в размер на 1 млрд. долара - пакет, който включваше доставки на допълнителни гаубици, боеприпаси и системи за брегова отбрана.