Украйна е купила от Германия 2900 противотанкови оръжия

Киев е платил за оръжията със собствени средства

ЕС
12:07 - 27 Юни 2022
852
Украйна е купила от Германия 2900 противотанкови оръжия

Украинското правителство е закупило близо 2900 преносими противотанкови оръжия RGW 90 Matador от Германия. За това съобщава ТАСС, позовавайки се на германския в. "Велт ам Зонтаг".

Поръчката е била доставена на два транша.

Германското издание твърди, че Киев е платил за оръжията със собствени средства.

Миналата седмица германското правителство за първи път публикува списък на въоръжението, което се подготвя да бъде изпратено на Украйна. Сред оръжията са 30 самоходни оръдия Gepard, система за противовъздушна отбрана IRIS-T, три ракетни системи за многократно изстрелване Mars, 22 камиона и 80 пикапа.

На 21 юни украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи, че страната му е получила от Германия гаубици Panzerhaubitze 2000.

Германия дълго време поддържаше политика на недоставяне на оръжия на Украйна, но я преразгледа след началото на военната операция на Русия на 24 февруари, запазвайки негласната забрана за доставка на тежки оръжия.

През май германският канцлер Олаф Шолц заяви, че доставката на тежки оръжия за Украйна повдига трудни политически и етични въпроси. Той запита дали насилието може да се победи с насилие, или е възможно да се постигне мир без оръжие.