САЩ готвят сурови санкции срещу китайски банки

САЩ
08:23 - 23 Април 2024
1297
САЩ готвят сурови санкции срещу китайски банки

Съединените щати подготвят санкции, заплашващи да изключат някои китайски банки от глобалната финансова система, съобщават "Ройтерс" и "Уолстрийт джърнъл".

Целта е да бъде прекратена търговската подкрепа на Пекин за руското военно производство.

На фона на посещението в Китай тази седмица на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън остава въпросът дали тази голяма финансова заплаха може да попречи на търговията между Китай и Русия, която позволява на Москва да възстанови армията си след загубите в Украйна.

В петък Блинкън разкритикува помощта на Китай за руската отбранителна индустрия, като заяви, че Пекин е основният участник във войната на Москва в Украйна чрез предоставянето на критични компоненти за оръжия.

През последните седмици американски служители засилиха натиска върху Китай и предупредиха, че Вашингтон е готов да предприеме действия срещу китайски финансови институции, улесняващи търговията със стоки, които имат както гражданско, така и военно приложение.

Народната банка на Китай и Националната администрация за финансово регулиране - най-добрият банков регулатор в Китай, не са коментирали информацията.

От началото на войната в Украйна Китай и Русия насърчиха търговията в юани за сметка на тази в долари - усилие, което може да защити икономиките на двете страни от евентуални по-широки санкции на САЩ.