САЩ и Канада ще участват на Копа Америка

Те ще се включат в надпреварата през 2024-а

Спорт
14:16 - 07 Декември 2022
1906
САЩ и Канада ще участват на Копа Америка

Националните отбори на САЩ и Канада ще участват в турнира Копа Америка през 2024-а година.

Двете страни от Северна Америка са поканени от южноамериканската конфедерация (КОНМЕБОЛ) за първенството след две години, което традиционно се провежда с 10 отбора, но често има и по два гостуващи, за да станат 12. 

Специални покани в миналото са получавали както Япония и Катар, така и Мексико (7 пъти), САЩ, Коста Рика, Панама, Хаити и Ямайка.

От Футболната федерация на САЩ първи са реагирали на писмото и веднага са oтговорили положително. Очакванията са до няколко часа или най-късно утре това да направят и от Канада.

САЩ, Мексико и Канада ще организират следващото Световно първенство по футбол през 2026-а година, а видни футболни фактори и в трите страни вече изразиха тревогата си, че тимовете няма да намерят достатъчно мачове на сериозно ниво, за да се подготвят адекватно.

И трите отбора участваха на това Световно първенство, но единствено САЩ преодоля груповата фаза. Нито една от трите страни-домакини на Световното първенство през 2026-а няма да играе квалификации в Зона КОНКАКАФ и оттам спешно трябва да намерят алтернативни състезания, като Копа Америка през 2024 г. или Купата на Азия през 2023 г. В същата посока се изказа и вратарят на мексиканците Гийермо Очоа, но точно неговата страна не е поканена.

За САЩ това ще бъде пето участие в първенството на Южна Америка, докато Канада ще направи своя дебют. Аржентина е отборът, който ще защитава титлата си от последното издание през 2021-а година.