САЩ и Тайван с план за съвместно производство на оръжия

Очаква се китайският президент Си Дзинпин да получи безпрецедентен трети мандат

САЩ
14:20 - 19 Октомври 2022
1571
САЩ и Тайван с план за съвместно производство на оръжия

Съединените щати обмислят план за съвместно производство на оръжия с Тайван, съобщава "Никей", позовавайки се на трима източници.

Целта е да се увеличи производственият капацитет за американски оръжия, да се ускори трансферът им и да се засили възпирането спрямо Китай.

"Има промяна в подхода на Пекин към Тайван през последните години", предупреди държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на събитие на 17 октомври. Беше взето фундаментално решение, че статуквото вече не е приемливо и че Пекин е решен да постигне обединение с Тайван в много по-кратък срок, посочи тогава той.

Очаква се китайският президент Си Дзинпин да получи безпрецедентен трети мандат като държавен лидер на 20-ия конгрес на комунистическата партия, който ще продължи до 22 октомври. Това може допълнително да засили военния натиск върху Тайван.

Първоначалните дискусии за съвместно оръжейно производство на САЩ и Тайван вече са започнали. Възможно е американските отбранителни компании да осигурят технология за производство на оръжия в Тайван или те да бъдат произвеждани в САЩ, като се използват части, произведени на острова.

Ракетите Hsiung Feng II и III са тайвански ракети, разработени от Националния институт за наука и технологии Чуншан и произведени с известна американска технология, съобщи представител на бизнес съвета САЩ-Тайван, който включва големи американски отбранителни компании.

Смята се, че администрациите на предишните президенти на САЩ са били предпазливи относно съвместното производство на американски оръжия поради риска от изтичане на класифицирана информация.

Администрацията на Байдън обмисля възможността за съвместно производство, за да ускори трансфера на оръжие. Обикновено процесът отнема до десет години от момента, в който правителството на САЩ одобри продажбата на оръжие до момента на финализиране на доставката. Според американската армия обаче Китай може да е в състояние да превземе Тайван до 2027 г., което означава, че времето на Тайпе да подобри способностите си за самоотбрана е ограничено.