САЩ и талибаните подписват споразумение на 29 февруари

Русия го приветства и определи като важно събитие за мира в Афганистан

Свят
17:03 - 21 Февруари 2020
1380
САЩ и талибаните подписват споразумение на 29 февруари

САЩ и талибаните ще подпишат споразумение на 29 февруари след едноседмичен период на намаляване на насилието в Афганистан, съобщиха днес както държавният секретар на САЩ Майк Помпео, така и талибаните, цитирани от Ройтерс.

Афганистанските, международните сили и талибаните започват да спазват договорка за намалено насилие от 19:30 ч по Гринуич тази вечер, съобщи днес афганистански служител, а по-късно същото направиха и талибаните.

"След дълги преговори между Ислямския емират Афганистан и Съединените американски щати, двете страни се договориха да подпишат финализирано споразумение в присъствието на международни наблюдатели", заяви в декларация говорител на талибаните, цитира думите му БТА.

Двете страни също така ще предприемат мерки по договорка за освобождение на затворници, добави говорителят Забихула Муджахид, цитиран от Ройтерс.

Отделно от това Майк Помпео направи декларация, че САЩ и талибаните водят преговори, които да улеснят постигането на политическо уреждане на конфликта в Афганистан и за намаляване на американското присъствие в региона. Споразумението ще бъде подписано след успешната реализация на постигнато разбирателство с талибаните за значително намаляване на насилието в цял Афганистан, добави Помпейо.

Споразумението може да даде шанс за мир в страната след много години на война и на присъствие в Афганистан на американски войски от 2001 г. насам.

"Въз основа на този план ще започне намаляването на насилието между талибаните и международните и афганистанските сили за сигурност за една седмица.Ние се надяваме (режимът на намаляване на насилието) да продължи по-дълго и да открие пътя за примирие и за вътрешно-афганистански преговори", каза пред Ройтерс Джавид Файсал, говорител на съветника за национална сигурност на Афганистан.

Трима високопоставени талибански представители - двама в Доха и един в Афганистан, също потвърдиха, че са се съгласили на намаляване на насилието в Афганистан за седем дни от тази вечер. Тримата пожелаха анонимност, предаде Ройтерс. Един от талибанските лидери в Доха е подчертал, че този едноседмичен период на намалено насилие не може да бъде наречен "прекратяване на огъня".

"Всяка страна има правото на самозащита, но през тези дни няма да има нападения срещу позициите на едната или другата страна. Целта (на едноседмичното намаляване на насилието) е да бъде създадена подходяща обстановка на сигурност в Афганистан и този режим да бъде продължен, ако нещата тръгнат добре, и след подписването на мирното споразумение със САЩ", обяснява той.

Талибаните досега са отказвали да разговарят пряко с правителството в Кабул, което те обявяват за марионетка на САЩ.

Афганистанският говорител Файсал каза, че афганистанските сили ще продължат нормалните си военни операции срещу други групировки, като "Ислямска държава", през периода на намаляването на насилието.Той добави, че те ще отвърнат и при най-малкото нарушение на договорката от страна на талибаните.

Русия приветства обявеното предстоящо подписване на споразумение между САЩ и талибаните и го определи като важно събитие за мира в Афганистан, предаде Франс прес.

"Това ще е едно важно събитие за мирния процес в Афганистан", заяви специалният представител на руския президент за Афганистан Замир Кабулов за агенция РИА-Новости.

Кабулов изрази надежда, че политическата криза в Афганистан, където преизбирането на президента Ашраф Гани се оспорва, няма да попречи на подписването на мирното споразумение.

"Същинската работа ще започне след това", добави той. На въпрос дали ще присъства на подписването, Кабулов отговори, че ще отиде на церемонията, ако Русия получи официална покана.