САЩ и Великобритания наложиха допълнителни санкции на "Хамас"

САЩ
17:39 - 13 Декември 2023
1745
САЩ и Великобритания наложиха допълнителни санкции на "Хамас"

САЩ и Великобритания днес наложиха четвърти пакет от санкции срещу лица в Турция и други страни, свързани с палестинската военна групировка "Хамас", заяви министерството на финансите на САЩ, цитирано от Ройтерс.

Санкциите са насочени срещу осем физически лица, които оказват помощ за изпълнение на целите на "Хамас" като представляват интересите на групировката в чужбина и управляват финансите ѝ, се казва в изявление на ведомството. "Хамас" продължава да разчита в голяма степен на мрежи от добре разположени служители и филиали, експлоатиращи юрисдикции с привидно слаби правила, за да управляват кампании за финансиране на групировката и да насочват тези незаконно придобити средства в подкрепа на нейните военни дейности в Газа", заяви Брайън Нелсън -  заместник-министър от американското финансовото министерство, отговарящ за тероризма и финансовата разузнавателна информация.

Няколко от взетите на прицел официални представители от "Хамас" са базирани в Турция, включително един от ключовите финансови служители на групировката – Харун Мансур Якуб Насер ал Дин, каза още американското ведомство. Според него той участва в мрежа, която прехвърля пари от Турция и Газа към команден пункт на "Хамас" в град Хеброн на Западния бряг.

САЩ и Великобритания вече наложиха три пакета от санкции срещу палестинската военна групировка след смъртоносната ѝ атака в Израел на 7 октомври, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.