САЩ: Иран подготвя ракетна атака към Израел

САЩ
17:24 - 01 Октомври 2024
1226
САЩ: Иран подготвя ракетна атака към Израел

САЩ смятат, че Иран подготвя предстоящо нападение с балистични ракети срещу Израел. Това заяви високопоставен служител на Белия дом, цитиран от американски и израелски медии.

„Съединените щати разполагат с индикации, че Иран се готви да извърши скорошно нападение с балистични ракети срещу Израел. Активно подкрепяме отбранителните приготовления за защита на Израел от тази атака. Директна военна атака от страна на Иран срещу Израел ще има тежки последици за Иран“, се казва в изявлението на служителя на администрацията на Джо Байдън.

През последните седмици напрежението между Израел и Иран значително нарасна, след като израелските военновъздушни сили убиха лидера на подкрепяната от Техеран шиитска групировка "Хизбула". Хасан Насрала загина след удар по бункера, в който се е намирал, в южното предградие Дахия на ливанската столица Бейрут. Това се случи миналия петък срещу събота.

В понеделник Израел започна сухопътни набези в Южен Ливан, насочена срещу „Хизбула“, като индикациите за пълномащабна офанзива се множат една след друга.

Припомняме, че Иран обеща, че няма да остави без отговор "нито едно израелско престъпно действие".

През април тази година Техеран осъществи мащабна атака със стотици ракети и дронове по Израел. Тогава съюзниците на израелската страна начело със САЩ и Великобритания помогнаха със сили за противовъздушна отбрана почти всички обекти да бъдат прехванати още извън границите на страната.