САЩ искат да финансират Украйна с конфискувани руски активи

САЩ
13:57 - 16 Юни 2023
1733
САЩ искат да финансират Украйна с конфискувани руски активи

Конгресмени от Републиканската и Демократическата партии на САЩ внесоха в четвъртък законодателство, което ще улесни Украйна да финансира борбата си срещу руските нашественици чрез използване на конфискувани и замразени руски активи, предава "Ройтерс".

Конгресът на САЩ одобри повече от 100 милиарда долара военна, хуманитарна и икономическа помощ за Украйна, откакто Русия започна офанзивата си през февруари 2022 г. Докато лидерите на двете партии настояват, че подкрепата на САЩ за правителството в Киев остава силна, някои членове на Конгреса се съмняват колко дълго това ниво на помощ може да продължи на фона на призивите за ограничаване на държавните разходи.

Вносителите на законопроекта заявиха, че намерението им е да гарантират, че Москва ще плати за щетите, причинени от инвазията, а не данъкоплатците на САЩ.

"Повече от година след пълномащабната война на Русия срещу Украйна, повече от 300 милиарда долара руски суверенни активи остават замразени в световен мащаб", каза сенатор Джим Риш, републиканец в комисията по външни отношения на Сената и вносител на законопроекта.

"Като се има предвид бруталността на Русия и продължаващите военни престъпления срещу украинския народ, правилно е средствата на руското правителство в Съединените щати да бъдат иззети и пренасочени, за да помогнат на Украйна да възстанови страната си", каза той.