Въздушна тревога за ракетни удари в Украйна

Украйна
12:48 - 16 Юни 2023
1944
Въздушна тревога за ракетни удари в Украйна

В Украйна отново беше обявена въздушна тревога, която засяга редица области, включително Киев. Отправено е предупреждение за ракетна заплаха. В същото време се очаква седем африкански лидери да се срещнат в украинската столица с президента Володимир Зеленски, а утре да се отправят на мирна мисия към Русия. 

Властите в Киев издадоха предупреждението, след като украинските военновъздушни сили съобщиха, че няколко руски ракети "Калибър" са били изстреляни от Черно море и се "насочват на север" към района на столицата. По-късно днес африканската делегация, оглавена от южноафриканския президент Сирил Рамафоса, трябва да се срещне с украинския президент Зеленски. Делегацията включва високопоставени представители на Египет, Сенегал, Коморските острови, Уганда, Замбия и Република Конго. Африканските лидери се съгласиха да се ангажират с президентите Зеленски и Путин за прекратяване на огъня и траен мир.

Междувременно високопоставен украински командир заяви, че напредващите украински войски са изправени пред "отчаяната съпротива" на руските сили около източния град Бахмут. Генерал-полковник Александър Сирски, който отговаря за украинските сухопътни сили, каза, че ситуацията на изток е напрегната и Русия извежда най-добрите си дивизии в района на Бахмут с подкрепа от артилерия и авиация.

В същото време министерството на отбраната на Русия обяви, че украинските сили продължават да понасят тежки загуби на южния Донецки фронт, където е съсредоточено контранастъплението на Украйна.