САЩ изплащат $139 млн. компенсация на жертвите на Лари Насар

Актуални новини
15:34 - 24 Април 2024
2171
САЩ изплащат $139 млн. компенсация на жертвите на Лари Насар

Повече от 100 гимнастички, жертви на сексуално насилие от бившия лекар на националния отбор Лари Насар, ще получат обезщетение в размер на 139 млн. долара, които ще бъдат изплатени от американското правителство.

Компенсацията, предоставена от правителството, е отговор на жалби с обвинения спряво ФБР, че не е провела „адекватно разследване“, обясни Министерството на правосъдието в прессъобщение.

„Тези обвинения трябваше да бъдат взети сериозно от самото начало “, призна Бенджамин Мизер, помощник на министъра.

„Въпреки че тези средства няма да отменят вредата, нанесена от г-н Насар, ние се надяваме, че ще помогнат на жертвите на неговите престъпления да получат критичната подкрепа, от която се нуждаят, за да продължат лечението си и живота си“, казва още Мизер.

През юли 2021 г. доклад от общата инспекция на Министерството на правосъдието заключава, че има „фундаментални грешки“ от страна на агентите, отговорни за първоначалното разследване.

Лари Насар използва медицинските си правомощия, за да извърши сексуално насилие на над повече от 250 гимнастички, повечето от които непълнолетни.

Първите обвинения срещу него се изпращат през юли 2015 г. до полевия офис на ФБР в Индианаполис. Но разследването бързо е изоставено, като е необходим нов доклад през май 2016 г., за да може федералната полиция да започне ново разследване.

В момента Насар излежава доживотна присъда, след като беше осъден през 2017 г. и 2018 г.. Сред многото му жертви включваме олимпийската шампионка Симон Бейлс.