САЩ изтеглиха самолетоносач от Близкия изток

Говорителят на Пентагона не каза дали "Нимиц" ще бъде заменен в региона в близко бъдеще

Свят
12:08 - 03 Февруари 2021
1564
САЩ изтеглиха самолетоносач от Близкия изток

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън изтегли самолетоносач от Персийския залив, което е потенциален сигнал за намаляване на напрежението с Иран, което се покачи по време на управлението на бившия президент Доналд Тръмп, информира АФП.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че водената ударна група от самолетоносача "Нимиц" е отплавала от Централното командване на САЩ в Близкия изток към командването в Индо-Тихоокеанския регион.

Кърби не потвърди информация, че "Нимиц" се връща в САЩ след девет месеца плаване. Но намекна, че след като администрацията на Тръмп засили военното присъствие на САЩ в Персийския залив, правителството на Байдън не вижда смисъл да се държи самолетоносачът в региона като необходимост за гарантиране на сигурността на САЩ в региона.

Говорителят отказа да обсъжда оценката на Пентагона за иранската военна заплаха за американските военни бази в Персийския залив. Но той подчерта: "Не вземаме решенията лекомислено."

Военният министър Лойд Остин вярва, че имаме силно присъствие в Близкия изток за отговор при всякаква заплаха, подчерта Кърби.

Говорителят не каза дали "Нимиц" ще бъде заменен в региона в близко бъдеще, но подчерта, че ВМС на САЩ имат ограничен брой самолетоносачи.