САЩ ликвидираха командир на проиранските милиции в Ирак

САЩ
13:48 - 04 Януари 2024
2290
САЩ ликвидираха командир на проиранските милиции в Ирак

Удар с дрон, насочен към щабквартирата на подкрепяната от Иран проиракска милиция в източната част на Багдад, уби най-малко двама паравоенни дейци, а други седем са ранени. Това съобщиха на 4 януари източници от полицията и службите за сигурност в Ирак.

Те твърдят, че не разполагат с повече подробности относно това кой може да е извършил удара. По-късно паравоенните сили обявиха, че атаката е била "американска".

Проиранските милиции потвърдиха смъртта на командир на коалицията "Хашд аш Шааби", пише The Times of Israel.

Дронът е бил насочен към щаба за логистична подкрепа на "Хашд аш Шааби". Това са проирански паравоенни части, до голяма степен интегрирани в иракските въоръжени сили.

Източник от "Хашд" потвърждава броя на загиналите и обвинява Съединените щати, че стоят зад атаката.

В изявление на "Харакат ал-Нуджаба" - една от фракциите на "Хашд", се казва, че "заместник-командирът на операциите в Багдад, Мущак Талиб ал-Саиди, е убит при американски удар". Не е ясна позицията на другия убит.

Всичко това се случва ден след като две бомби се взривиха в Южен Иран до гроба на ликвидирания от САЩ през 2020 г. ирански генерал Касем Солеймани. Загинаха над 80 души, десетки бяха и ранените. Тълпата се бе събрала, за да отбележи 4-ата годишнина от смъртта на Солеймани - една от най-влиятелните военни фигури в Иран и Близкия изток, убита по време на мандата на Доналд Тръмп като президент на САЩ.

Щатите отрекоха да имат нещо общо, а според Ню Йорк Таймс върховният лидер на Иран Али Хаменей е предупредил военните си лидери да не предприемат ескалация срещу САЩ и Израел.