САЩ махат визите за израелски граждани

САЩ
17:02 - 27 Септември 2023
2287
САЩ махат визите за израелски граждани

Администрацията на Байдън е готова да обяви в сряда, че ще приеме Израел в Програмата за премахване на визите на САЩ (VWP), позволявайки безвизово влизане на израелски граждани от 30 ноември, казаха официални лица, цитирани от Ройтерс.

Решението, което външното министерство на Израел заяви в понеделник като очаквано, е победа за религиозно-националистическото правителство на премиера Бенямин Нетаняху, чиито отношения с Вашингтон бяха обтегнати заради плана му за цялостна реформа на съдебната система и политиката му спрямо палестинците.

За допускане до програмата, която позволява на посетителите да останат в САЩ до 90 дни без виза, Вашингтон изисква от държавите да отговарят на изисквания по въпроси като борба с тероризма, правоприлагане, имиграционно правоприлагане, сигурност на документите и управление на границите.

Държавите също трябва да третират всички пътници ОТ САЩ еднакво, независимо от другите паспорти, които притежават.

В случая с Израел това означава свободно преминаване за палестински американци на неговите летища и при пътувания до окупираните палестински територии.

Някои палестинци протестираха срещу влизането на Израел в програмата за безвизово пътуване, цитирайки това, което според тях са десетилетия на дискриминационно отношение към арабските американци и тормоз по границите на Израел.

В пилотен период от 20 юли Израел улесни достъпа на палестински американци през своите граници и окупирания от Израел Западен бряг.

Между 45 000 и 60 000 палестински американци живеят на Западния бряг, изчисли представител на САЩ. Израелски служител посочи по-ниска цифра, като каза, че има от 70 000 до 90 000 палестински американци по целия свят, а 15 000 до 20 000 от тях са жители на Западния бряг.

В програмата за безвизово пътуване в САЩ попадат 40 държави, като нации се добавят рядко, Хърватия бе добавена последна през 2021 г.

Група от 15 американски сенатори писаха на държавния секретар Антъни Блинкън на 8 септември, изразявайки сериозни опасения, че Израел не спазва изискванията за еднакво третиране на всички граждани на САЩ.

Във вторник Американо-арабският антидискриминационен комитет заведе дело срещу Министерството на вътрешната сигурност, опитвайки се да блокира влизането на Израел в програмата.

Американски съдия в Детройт отхвърли спешно искане по процедурни причини, като каза, че департаментът не е бил уведомен надлежно за делото.

През август 2021 г. Белият дом заяви, че работи с Израел за включването му в Програмата за премахване на визите.