САЩ наливат 3,2 млрд. долара за препарати срещу COVID-19

Антивирусните медикаменти може да играят роля и срещу нови варианти на коронавируса

Свят
11:07 - 18 Юни 2021
1814
САЩ наливат 3,2 млрд. долара за препарати срещу COVID-19

Властите в САЩ ще инвестират 3,2 млрд. долара за изследванията за разработване на антивирусни препарати срещу COVID-19 и бъдещи заразни заболявания, информира "Франс прес".

Проектът, наречен "антивирусна програма срещу пандемиите", се финансира от средства от пакета за икономическо възстановяване на САЩ на стойност 1,9 трлн. долара, приет от Конгреса през март.

"Антивирусните препарати са важно допълнение на съществуващите ваксини, особено за хора, страдащи от определени болести, които може да ги изложат на повишен риск, за тези, които може да са потенциално по-слабо защитени от ваксините", обясни главният експерт на САЩ по заразни болести д-р Антъни Фаучи.

Освен това антивирусните медикаменти може да играят роля и срещу нови варианти на коронавируса, срещу които използваните в момента ваксини не предлагат такава защита, добави той.

Програмата ще позволи да се ускорят клиничните изпитания за различни антивирусни препарати в различна степен на разработка, като Молнупиравир на лабораторията Merck. Те трябва да се приемат скоро след потвърждаване на заразата, за да се попречи на болестта да достигне най-тежката си фаза.