САЩ натискат Индия за голяма сделка за въоръжени дронове

САЩ
12:04 - 14 Юни 2023
1414
САЩ натискат Индия за голяма сделка за въоръжени дронове

Съединените щати притискат Индия да сключи сделка за десетки американски въоръжени дронове преди държавното посещение на индийския премиер Нарендра Моди във Вашингтон, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на двама източници, запознати с въпроса.

Индия отдавна проявява интерес към закупуване на големи въоръжени дронове от САЩ. Бюрократични спънки обаче попречиха на очакваното споразумение за дронове SeaGuardian, което може да струва от 2 до 3 милиарда долара в продължение на години.

Американските преговарящи се надяват посещението на индийския премиер в Белия дом на 22 юни да спомогне за преодоляване на трудностите по въпроса.

След като датата на посещението на Моди беше определена, Държавният департамент на САЩ, Пентагонът и Белият дом са поискали Индия да може да "покаже" напредъка по сделката за 30 въоръжени дрона MQ-9B SeaGuardian, произведени от "Дженерал Атомикс".

Очаква се по време на визитата на Моди във Вашингтон двамата с Байдън да обсъдят и съвместно производство на боеприпаси и наземни превозни средства, като бронетранспортьори.

Президентът на САЩ Джо Байдън превърна задълбочаването на отношенията с Индия в крайъгълен камък на политиката си за противодействие на нарастващото влияние на Китай и тази година обърна специално внимание на сътрудничеството между двете най-големи демокрации в света по отношение на напреднали военни технологии, въпреки че между двете страни няма официален съюз за сигурност.

Ню Делхи, който държи на своята необвързаност в конфликти между велики сили, разочарова Вашингтон, след като запази някои отбранителни и икономически връзки с Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

Очаква се въпросът със закупуването на дронове MQ-9да бъде на дневен ред, тъй като съветникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан вчера пристигна в Ню Делхи, за да финализира подготовката преди посещението на Моди.

Към миналата седмица индийското министерство на отбраната все още не е взело решение колко безпилотни летателни апарата иска да закупи, твърди източник, запознат с дискусиите.

По-рано техният брой беше определен на 30, но впоследствие беше намален на 24, а след това и на 18 дрона. Източници предупредиха, че нито една от тези цифри не е окончателна.

Освен това Индия иска част от оборудването да бъде произведено в страната - нещо, което може да усложни евентуална сделка.