САЩ обвиняват Русия в насилствено депортиране на 1,6 млн. украинци

Блинкън цитира доклади, в които се твърди, че Москва "конфискува украински паспорти”

САЩ
16:31 - 13 Юли 2022
3015
САЩ обвиняват Русия в насилствено депортиране на 1,6 млн. украинци

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън обвини Русия в извършване на принудително депортиране, отвличания, задържания и изпращане в неизвестност на украински цивилни.

По негови думи между 900 000 и 1,6 милиона украински граждани, сред които и 260 000 деца, са били "подложени на разпит, задържани и насилствено депортирани" от Украйна в Русия.

Блинкън цитира доклади, в които се твърди, че Русия "конфискува украински паспорти и издава руски паспорти в очевиден опит да промени демографския състав на части от Украйна", като разделя децата от родителите им и ги дава за осиновяване в Русия, а също и "задържа или изпраща в неизвестност хиляди украински цивилни", които не преминават процеса на "внедряване".

Той заяви, че подобни действия представляват "тежко нарушение" на Женевската конвенция и са военно престъпление.

От своя страна Германия отхвърли като "пропаганда" руския указ, който опростява правилата за украинците да придобият руско гражданство, съобщава "Ройтерс".

По-рано Русия обяви, че жителите на южните и източните региони на Украйна, окупирани от руските сили след нахлуването през февруари, имат право да станат руски граждани - ход, който според Киев и западните страни потвърждава, че Москва планира да запази контрола над тези региони.

Говорителят на Германия отбеляза, че това е част от руската пропаганда.

"Украйна е суверенна, независима държава. Никоя друга държава не може да издава на украинските граждани какъвто и да е вид паспорт", подчерта той.