САЩ отказва да каже на кои компании е дал $500 млрд.

Заемите по програмата се опрощават, което означава, че фирмите не трябва да ги връщат

Свят
14:35 - 09 Юни 2020
2583
САЩ отказва да каже на кои компании е дал $500 млрд.

Американски фирми са получили най-малко половин трилион долара финансова помощ от данъкоплатците заради епидемията от коронавирус. Правителството на САЩ отказва да разкрие кои компании са получили парите, пише "Гардиън".

Липсата на контрол върху одобрената от американските законодатели Paycheck Protection Program открива възможности за злоупотреба с отпуснатите средства. Медиите и организации не могат да проверят плащанията, за да е сигурно, че не са прахосани, не са свързани със злоупотреба и не са услуги за политически съюзници.

11 национални медии са подали иск да се предоставят документите.

Кайли Херинг, основател на организацията Accountable.US, заяви, че са изпаднали в ситуация, при която частни компании са получили огромни суми, а в същото време не се знае къде точно са отишли.

Заемите по програмата се опрощават, което означава, че компаниите не трябва да ги връщат. Реципиентите трябва да използват парите за продължаване изплащането на заплатите на работниците и разходите за бизнеса като наем и сметки.

Докато Конгресът бързаше да предостави икономическа помощ на фирмите, той също осигури пари и на компании, които не се нуждаеха от финансова помощ. Повече от 300 компании са получили пари. Сред тях са задлъжнели производители на изкопаеми горива. Най-малко една компания е използвала парите за подпомагане на богати клиенти, собственици на частни самолети. Малките бизнеси в същото време се оплакват, че срещат проблеми при получаването на достъп до заемите.

Програмата също води и до безпокойство от конфликт на интереси. Топ представител на финансовото министерство, който отговаря за програмата, се е облагодетелствал финансово.

Според експерти програмата и пропуските демонстрират "шокираща липса на прозрачност".

Програмата на правителството за подпомагане на бизнеса е безпрецедентна. През първите 14 дни на програмата са отпуснати 1,7 милиона заема за повече от 342 милиарда долара, което е повече от отпуснатото през последните 14 г. До 30 май тези цифри растат до 4,5 милиона заема за 510 милиарда долара.

Властите отказват да предоставят информацията за заемите на медии и организации за прозрачност.

Правителството обеща да провери заемите над 2 милиона долара. Конгресът сформира петчленна комисия за контрол на харчовете, но няма власт да издава призовки.

Като цяло правителството похарчи 3 трилиона долара помощ с четири различни пакета. От тази сума 784 милиарда долара са за подпомагане на американските граждани. За бизнеса са отделени: 810 милиарда долара за малкия бизнес, 513 милиарда долара данъчни отстъпки за всички фирми и заеми за големи корпорации в размер на 532 милиарда долара.