Кампанията за президентските избори в САЩ - в сянката на три кризи

Коментар
18:28 - 08 Юни 2020
3313
Кампанията за президентските избори в САЩ - в сянката на три кризи

Америка на Доналд Тръмп се бори с необичайно съчетание от три тежки кризи: пандемия, дълбока икономическа рецесия и бурно расово недоволство, които предефинират основните политически залози пет месеца преди едни все по-трудни за прогнозиране президентски избори, пише в свой материал Франс прес.

Намира ли се страната в момент на голямо социално преобразяване? Или изострените от епидемията от коронавируса неравенства ще се запазят и дори разширят?

Въпросът логично се озова в центъра на президентската предизборна кампания, в която се борят действащият президент републиканец и съперникът му демократ Джо Байдън.

Близо 110 000 американци са починали от коронавируса, най-големият брой жертви в света. Десетки милиони са загубили работата си след решението да се затвори икономиката за ограничаване на разпространението на болестта. В същото време след смъртта на чернокожия Джордж Флойд, причинена от бял полицай в Минеаполис, американските градове са обхванати от широко протестно движение срещу расовото неравенство.

Това сливане на кризи е "момент на истината за Америка" по думите на философа Корнел Уест. "Това е много труден момент", обобщи преподавателят по политология в Пенсилванския университет Даниъл Джилион. Тези кризи бяха ужасни за афроамериканците, които традиционно имат по-малък достъп до здравната система, много по-бедни са от белите си сънародници и са жертва на полицейско насилие, каза той. "Нямам спомен за период, в който чернокожите да са преживявали такива смутове, такова страдание и такива трудности", добави той.

Епидемията от Ковид-19 засегна диспропорционално афроамериканската общност. И макар че равнището на безработица да отбеляза изненадващ спад до 13,3 процента през май, то се увеличи до 16,8 процента за чернокожите американци.

Болката от раната на расовото неравенство отново се изостри от драмата в Минеаполис, когато белият полицай Дерек Човин беше заснет как притиска с коляно врата на Джордж Флойд и го уби чрез задушаване.

"Чернокожа Америка е с коляно върху врата си, откакто беше премахнато робството. Никога не сме били свободни", ядосваше се миналата седмица 30-годишната Кейла Питърсън на протест в Минеаполис.

Законност и ред

Президентът Доналд Тръмп можеше да заложи на успокояващи помирителни изказвания. Той обаче не го направи и е обвинен, че е разпалил страстите с войнствената си реторика и призивите си за "законност и ред" срещу "мародерите и подпалвачите".

Провокационното му излизане от Белия дом преди няколко дни, за да позира с библия в ръка пред пострадала при протестите църква, имаше за цел да изпрати сигнал на традиционния му електорат: консерваторите и евангелистите.

Той е "опасно неадекватен" за президентската длъжност, отсече Джо Байдън, който след няколко седмици отсъствие заради самоизолация в къщата си в щата Делауер, изглежда е решен да се възползва от момента.

77-годишният ветеран демократ вижда възможност да се представи като обединител, като помирител, способен да сплоти прогресивното и умереното крило в партията си, като същевременно привлече независимите избиратели, на които Тръмп действа отблъскващо.

"Крайно време е обещанието, което олицетворява тази нация, да се превърне в действителност за всичките й жители", написа той в петък в Туитър.

"Тефлонов" президент?

Експертите смятат, че въпреки тази хаотична обстановка Тръмп е с добри шансове да бъде преизбран.

"Ако президентът успее да говори конструктивно по въпроса за расите, ако е способен да съживи здравеопазването и икономиката, той ще изглежда като тефлонов президент, по когото нищо не полепва", каза Даниъл Джилион.

В последно време рейтингът на Доналд Тръмп в допитванията спада, особено сред две решаващи за преизбирането му групи: хората от третата възраст и християните евангелисти.

А закъснялата реакция в началото на пандемията, както и заплахите да прати армията по улиците на американските градове може да му костват част от женския вот.

Белите жени "са крайно подразнени от начина, по който реагира на пандемията", смята Надиа Браун, преподавателка по политология и афроамериканси изследвания в университета Пардю.

Всичко това обаче не поднася наготово победата на Джо Байдън. "Котката има седем живота, но Тръмп има дванайсет", каза Надиа Браун.