САЩ отрязаха маестро Валерий Гергиев

Руският диригент и приятел на Путин няма да ръководи Виенската филхармония за турнето й в Ню Йорк

Култура
11:43 - 25 Февруари 2022
4039
САЩ отрязаха маестро Валерий Гергиев

Руският диригент Валерий Гергиев, който е близък с русия президент Владимир Путин, няма да ръководи Виенската филхармония на турне в САЩ, което започва в петък с концерт в "Карнеги хол" в Ню Йорк, съобщи Асошиейтед прес.

68-годишният Гергиев е директор на Мариинския театър в Санкт Петербург, на фестивала "Бели нощи" и главен диригент на Мюнхенската филхармония. Той бе удостоен с орден Герой на труда на Руската федерация, възстановен от Путин през 2013 г. и често се изказва в подкрепа на руския президент, който разпореди нахлуване на руските сили в Украйна в четвъртък.

"Промяната се прави заради последните световни събития", каза говорителката на "Карнеги хол" Синеве Карлино.

В отговор на въпрос дали решението е на Виенската филхармония, на Гергиев или на "Карнеги хол", говорителят на оркестъра Рон Болинг каза, че филхармонията няма да коментира.

Решението бе обявено, след като прочутият театър "Ла Скала" в Милано помоли в писмо Гергиев да направи ясно изявление в полза на мирно разрешаване на конфликта в Украйна, като при отказ бе предупреден, че няма да довърши ангажимента си да дирижира в театъра премиерната постановка "Дама Пика" на Чайковски.

Онлайн публикации през последните дни предупреждават за протести пред "Карнеги хол", където бе планирано Гергиев да дирижира Виенската филхармония в петък и събота вечер и в неделя следобед. Турнето на оркестъра продължава в Нейпълс, Флорида във вторник и сряда.

Музикалният директор на операта "Метрополитън" Яник Незет- Сеген ще замести Гергиев за концертите в "Карнеги хол". Руският пианист Денис Мацуев също няма да свири на концерта в петък. През 2014 г. той подкрепи анексирането на Крим от страна на Русия.

Виенската филхармония отхвърли критиките към турнето си в САЩ под ръководството на руския маестро Гергиев, съобщи междувременно ДПА.

Музикантът Даниел Фрошауер, който е в борда на филхармонията, реагира на отрицателните коментари във Фейсбук, които поставиха под въпрос провеждането на концертите, след като руски сили нахлуха в Украйна. Виолистът подчерта дългогодишните  отношения с Гергиев.

"Имаме десетилетно творческо партньорство с Маестро Гергиев", каза той. "Културата не бива да се превръща в пионка в политически спорове. Следователно няма да коментираме политически теми във връзка с нашите диригенти или солисти", каза Фрошауер.

"За нас музиката е нещо, което обединява, а не разединява. Заклеймяваме всички видове насилие и война." От Мюнхенската филхармония, чийто диригент е Гергиев, отказаха коментар.